Президентът в МВР - само с придружител

Президентът на България може да влиза в сградата на МВР и в други обекти на министерството само с придружител. Това става ясно от проектоинструкция на вътрешното ведомство за реда и организацията на охрана на обекти. В документа не е записано от коя служба ще е придружителят, но вероятно става въпрос за служител на МВР.

Освен държавния глава придружител ще има и за вицепрезидента, председателя на парламента и премиера. Те няма да подлежат на проверка и ще могат да престъпват прага на обекти на министерството по всяко време. Със служебни документи ще трябва обаче да се легитимират министри, депутати, главният прокурор и шефове на съдилищата.

Режимът се затяга за кметове, областни управители и представители на съдебната власт. Освен че ще се проверяват служебните им документи, те ще бъдат вписвани и в книга за пропускателния режим.

Граждани пък ще се пропускат в обектите на МВР след издаване на еднократен пропуск. Ще носят табелка „Посетител“ и ще бъдат с придружител при влизане и на излизане.

Денонощно и без проверка ще се допускат навсякъде министърът на вътрешните работи, заместниците му, главният секретар и шефовете на дирекции. Останалите ще трябва да се легитимират със служебните си карти.

Медиите ще имат достъп след съгласуване с пресцентъра и предоставяне на лична и журналистическа карта. Преди време на репортерите, операторите и фотографите бяха изземвани мобилните телефони по време на престоя им в централата на МВР. Тази заповед бе отменена наскоро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини