Умна бариера и паркинг ще спират влизането с коли в Борисовата градина

През някои дни служителите на Столичния инспекторат глобяват по над 10 души, които паркират на входа на Борисовата градина от ул. „Незабравка“. Има водачи на превозни средства, които паркират по алеите на самия парк и така пречат на гражданите свободно да се придвижват, съобщава БНР.

Паркирането в зелени площи е нарушение на Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община и на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на общината, както и на Закона за движение по пътищата.

През уикенда служителите на Столичния инспекторат връчват най-много глоби, но по-интересното е, че при преглед на отчетите се забелязва тенденцията, че има водачи, които са упорити, глобявани са редовно, но продължават да влизат с автомобила си в парка.

От Столичната община решиха да се борят с неправилното паркиране с бариера и камера. „Започна един проект от преди две години, който е на път да бъде финализиран. Остава само да се изгради паркинг с 99 места на „Драган Цанков”, който да позволи на гражданите да си оставят там автомобилите и за 5 минути да могат да стигнат до спортните съоръжения или до заведенията. Бариерата е сложена, камерата работи”, обясни шефът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева.

„Все още не е изграден този паркинг. Надявам се час по-скоро да бъде изграден. Тогава ще бъде поставено рамото на бариерата и тя ще се отваря или не отваря в зависимост от това дали номерът на вашия автомобил фигурира в паметта на модула към бариерата и на вас ви е разрешено или не разрешено да влизате в Борисовата градина. Направено е нужното при необходимост да може безпроблемно вътре да влизат линейки и пожарни, както и полицейски автомобили”, добави тя.

„Това като технологичен процес е свързано, но ние ще продължим постоянно да имаме и физическо присъствие там”, каза още Георгиева. Релсите на стара трамвайна линия бавят поставянето на бариерата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини