Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 24,6%, БСП – 12%

Запазват се позициите на първите три политически сили, които доминират обществено-политическия живот на страната – ГЕРБ, БСП Лява България и ДПС.

Това се казва в анализ на Института за модерна политика (ИМП), базиран на национално представително социологическо проучване, проведено в началото на юли сред 1020 респонденти, информират от института.

Запазва се водещата позиция на ГЕРБ – 24.6%. Партията на Бойко Борисов продължава да е основен стълб в дясното политическо пространство със значителна преднина пред втората политическа сила БСП. ГЕРБ на този етап съумява да се предпази от остри управленски скандали и в рамките на управляващата коалиция играе по-скоро стабилизираща роля, особено на фона на противоречивата политика на по-малкия коалиционен партньор – коалицията “Реформаторски блок”.

Делът от респондентите, които декларират подкрепа за БСП Лява България възлиза на 12.0%. Съпоставени с данни от предходни месеци, тези данни не подкрепят лансираните в публичното пространство хипотези за “разпад” и “срив” на БСП. Социалистите продължават да бъдат основния политически субект в лявото пространство, а видимите корекции в политическия курс – по-фокусирано отстояване на социалните интереси, антивоенни позиции и др. – стабилизират електоралната подкрепа за партията. Дали тази стабилизация ще се превърне в основа за растеж зависи главно от способността на БСП да търси подкрепа на по-широка основа, а не да се капсулира и самоизолира. Известна предпазна роля за БСП има липсата на друг мощен гравитационен център за левите избиратели.

Данните сочат, че на този етап по-малките партньори в правителствената коалиция запазват позициите си – Реформаторски блок (5,2%), Патриотичен фронт (5,2%) и АБВ (2,7%). Трябва да се подчертае обаче, че проучването е проведено преди събитията около неслучилите се конституционни промени, които станаха предмет на активна обществена полемика и имат потенциала да окажат влияние на електоралната подкрепа за тях.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за “Атака” е 3.0% от всички анкетирани – достатъчно за преодоляване на 4-процентната бариера в парламентарен вот. Така партията на Волен Сидеров продължава да е най-голямата самостоятелна партия в сектора на патриотичните и националистически формации. Според данните от проучването подкрепа около и над 1 процент регистрират формации като ББЦ на Николай Бареков и “Движение 21” на Татяна Дончева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.