Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Гъсеници дрогират мравки, за да са им слуги

Отношенията между гъсениците и мравките далеч не са взаимно изгодни, вторите се превръщат в агресивни охранители на първите, когато им изпращат специални химически сигнали, установиха японски учени, съобщи сп. “Ню сайънтист”.

Преди се смяташе, че гъсениците на японските пеперуди от вида Narathura japonica се спасяват от хищни паяци и оси, като хранят със захарни капки мравките Pristomyrmex punctatus, за да ги защитават.

Учените бяха на мнение, че това е пример за сътрудничество, което е полезно и за двете страни. Масару Ходзо от университета на Кобе обаче е открил, че около гъсениците винаги има едни и същи мравки. Нещо повече, те престават да търсят храна и да се връщат към своите мравуняци.

За да установи защо е така, ученият е извършил серия от експерименти в лаборатория с гъсеници и техните “бодигардове”. Мравките прекарвали цялото време край своите домакини. Нещо повече, когато гъсениците завивали своите власинки, “пазачите” веднага започнали да се държат агресивно.

Мравките, които не се хранели със захарните капки, отделяни от гъсениците, не реагирали на техните команди.

Биолозите са на мнение, че поведението на “бодигардовете” се управлява чрез химически вещества в отделяния захарен сироп. В организма на агресивните охранители са установени понижени нива на допамина. А мравките, получили специален препарат, блокиращ допаминовия транспорт, са престанали да слушат заповедите на гъсениците.
Японските учени твърдят, че гъсениците превръщат мравките в свои слуги с помощта на “наркотици”, следователно взаимоотношенията им не се градят на взаимната полза.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.