„Българска армия“ уплаши израелци

ЦСКА продължи да открива нови територии с изпадането си във „В“ група. Неделната вечер е срамна за клуба - фенове гониха като гладни вълци футболистите на израелския „Ашдод“. Факт е, че провокация имаше - съперникът игра безобразно грубо, все едно не става въпрос за приятелски мач. Но получи 3 червени картона - по-голяма санкция във футболен мач още не е измислена. Точно 17 са грубостите на „Ашдод“, който до 90-ата минута водеше с 1:0. Редовно към скамейката на гостите летяха бутилки от минерална вода, чуваха се расистки и антисемитски скандирания. За подобни неща по света наказват жестоко. Но самозабравили се „червени“ ултраси нехаеха от това.

Точно тогава дойде и най-бруталното нарушение. Стотина души от трибуните полетяха към терена. Воплите на треньори и играчи на ЦСКА не ги спряха. Израелците побегнаха - едни към съблекалнята, други - към празния сектор „В“. Опитаха да се скрият в тъмата, но „Българска армия“ е позната на „червените“ фенове, а не на евреите. През сектор „Г“ яростната агитка атакува мощно, а израелците пак слязоха на терена. Чак тогава там влезе и полиция - не многобройна. Органите на реда се прегрупираха под таблото в сектор „Б“, а там с ужас в очите трепереха футболистите на „Ашдод“...

Това е само кратък преразказ на неделната контрола. След нейния конфузен край треньорът на ЦСКА Христо Янев каза: „Подобни провокации ще ни чакат във всеки мач от „В“ група.“

Какво означава това? Ако феновете на ЦСКА действат по същия начин, то много двубои могат и да не завършат. Съперниците във „В“ група не са ювелирните майстори от „Барселона“ и със сигурност твърдостта им е присъща. Ако някой мач за ЦСКА не потръгне, такава ли ще е реакцията? При това до ексцесии се стигна на „Българска армия“. А какво ще е в „бойните“ Сандански, Петрич или Перник?

ЦСКА не плаща на полиция да охранява мачовете. Вече два пъти в подготовката се стигна до ексцесии. Първо в дебютния мач на Янев срещу плевенския „Спартак“ (0:1) фенове се сбиха помежду си. След това при 3:1 над „Марица“ с бомбички бе обстрелван репортер на Би Ти Ви. От друга страна, нужно ли е на полицията да се самосезира, ако пред Народното събрание има протест? Параграф 22. Факт е, че феновете на ЦСКА са много, а част от тях са крайни. С общи усилия футболният клуб и МВР са длъжни да не позволят подобни ексцесии. А световната практика показва, че еврейските делегации - без значение спорни или не, се пазят с възможно най-висока степен на охрана и при множество специфични мероприятия.

Пред израелски медии Рафи Нидам, спортният директор на „Ашдод“, пък вдигна допълнително степента на ексцесиите. Шефът обяви, че имало експлозии, а на стадиона не бе хвърлена нито една бомбичка. „Атмосферата бе много враждебна от самото начало“, каза Нидам. Още една неистина! В началото феновете на ЦСКА аплодираха „Ашдод“, който бе първият международен съперник на тима в най-новата му история.

„Страхувахме се за живота си - цитира БТА футболисти на „Ашдод“ от израелски медии, но без да споменава имена. - Феновете бяха пияни. През цялото време пееха антисемитски песни срещу нас и ни замеряха с предмети.“

Подобно отношение вижда втори еврейски тим в Европа. При гостуването на белгийския „Шарлероа“ в Лига Европа отборът на „Бейтар“ бе обиждан от скинари по подобен начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ