Българските хотели откриха интернет

Българските хотели все повече разчитат на туристическите резервации по интернет. На фона на слабия старт на летния сезон, за първи път през тази година хотелиерите масово заделят по 15-20% от стаите си за онлайн заявки на туристи в последния момент. И те се пълнят, съобщи шефът на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Павлин Косев.

По данни на booking.com ръстът на резервациите през тази система за Варна е 30%, за Каварна и Балчик - 50%, а за Златни пясъци гони 95%, като най-често туристите подбират хотел 5-8 дни преди самото пътуване, обясниха специалисти.
По тази схема за първи път в топ сезона на Златните и в Св. св. Константин и Елена идват китайци и корейци. Те пристигнат за обиколни турове и отсядат и в градските хотели, обясни Косев.

В момента комплексите край Черно море са препълнени. Дори почивните бази на трета линия в Златни пясъци и малките хотелчета на Св. св. Константин и Елена са заети почти на 100%. Такава е ситуацията и на юг. "Юли и август са ни традиционно силни. Така че компенсация за слабия юни няма откъде да дойде", каза Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Според други хотелиери намаленията в цените на пакетите, търсенето на нови пазари и удължаването на промоциите за ранни записвания до края на май все пак са дали резултат.

Лек ръст на нощувките спрямо м.г. отчитат в Албена за юли, а за август прогнозират толкова гости, колкото и миналото лято. Но заради слабия юни вероятно ще отчетем 8-10% общ спад на нощувките за сезона, обясни търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова. В северния морски комплекс и на Златни пясъци най-много са летовниците от Германия и Румъния. Трети вероятно ще са руснаците, а четвърти българите.

През последните 2 седмици руснаци солидно резервират в последния момент августовски ваканции. Ръст има и на гостите от Полша, а на Златните прииждат и повече от минали лета иранци. Освен че активно ползват спа услуги, те записват и много екскурзии. Нестабилността в Турция и кризата в Гърция също допринасят за повечето непланирани отрано заявки за нашето море, поясни доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара.

До 120 лв. за ол инклузив на ден

Заради наплива на гости до средата на август промоциите се броят на пръсти. На Златни пясъци има ограничени оферти с 10-15% отстъпки за ваканция в първите 2 седмици на най-отпускарския месец, които се комбинират с валидните за цяло лято бонуси за една безплатна нощувка при платени поне 6. Така ол инклузив на първа линия с безплатна сянка на плажа излиза от 78 до 120 лв. на човек на ден. В най-отдалечените от морето 3-звездни хотели има предложения и за 35-40 лв. на база полупансион.

След 15-20 август цените падат с 20-30%, като най-евтините оферти са за 20 лв. без храна и 40 лв. ол инклузив.

"Всички места са резервирани за следващите седмици и промоции няма." Този отговор се чува и от рецепциите и бюрата за резервации на хотелите по Южното Черноморие. През август легло в четиризвезден хотел в Слънчев бряг е 110 лв. на база ол инклузив, т.е. два пъти по-скъпо, отколкото в началото на сезона. Високият сезон тук започна от 13 юли и ще продължи до 23 август.

В повечето тризвездни хотели места също няма. Някои предлагат студио срещу 99-100 лв. за нощ. В по-отдалечените от плажа зони, като Слънчев бряг-запад например, може да се намери студио за 50 лева, като в него могат да нощуват трима души. Там се намират свободни места.


РУСНАЦИ ДАВАТ АПАРТАМЕНТ ЗА 20 ЕВРО НА ВЕЧЕР

"Сив" туризъм въртят руснаците, собственици на апартаменти по морето, коментират родните хотелиери. Става дума за собствениците на жилища, които ги отдават под наем на свои сънародници. В цяла България общо 350 000 са закупените жилища от руски граждани, предимно по Черноморието.

Заради този "квартирен туризъм" се получава и парадокс - навсякъде по морето руската реч е най-масова, а се отчита спад на туристите от Русия за сезона. В по-малки градчета като Бяла, Варненско, плажовете и апарткомплексите са пълни с летовници, а в същото време местните къщи за гости стоят празни. Така хем се прави дъмпинг на цените, хем не се плащат данъци. Парите на туристите де факто остават при хазяите - в Русия.

Един апартамент, даден под наем от руски собственици на техни сънародници, е с цена 15-20 евро на вечер. В апартхотелите тази практика е масово разпространена. Същото обаче правели и българите, които имат собствени къщи и апартаменти в Гърция.

Държавата трябва да се погрижи и да бъдат внесени законови промени, които да регламентират "квартирния туризъм", коментира Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.


ТУРИСТИ ПЪЛНЯТ РОДОПИТЕ, БЯГАТ ОТ ЖЕГИТЕ

Избягахме от жегата, тук се диша по-спокойно, защото е най-много 27 градуса, казва млад татко от Пловдив, който заедно с 2-годишния си син и съпругата си почива в станция на военните в Пампорово. Ведомствените бази в родопския курорт са пълни. 20% ръст на туристите отчитат от "Пампорово" АД това лято. Отдават го на прекрасното време в Родопите за разлика от м.г., когато беше дъждовно.

Голям наплив има и заради велопарка в курорта. Пакет от 3 нощувки със закуски, басейн, сауна и екстри в петзвезден хотел с лифт карта за велопарка е 132 лв. на човек в двойна стая. Пакет "Лято" при три нощувки за двойна стая на вечер е 72 лв., а за пет и повече вечери - 68 лв. на вечер.

"Нощувките в Смолянско варират от 30 до 50 лв. на вечер според екстрите. В Пампорово и Чепеларе много туристи почиват с 3- или 5-дневни пакети с отстъпки", каза Пантелей Мемцов, шеф на Регионалната туристическа асоциация "Родопи". Според него има сериозен ръст на летните туристи в планината, а добър тласък на летния сезон са дали съборът на Рожен и екоджаз фестивалът на Перелик.

Около 75% от гостите са българи, но идват и гърци, и румънци. Туристите обикалят пещерите Ухловица, Дяволското гърло и Ягодинската, катерят се до наблюдателните площадки на Орлово око и Вълчи камък и ахкат на Каньона на водопадите край Смолян, правят преходи край Смолянските езера, в китните села на Арденското корито, Широка лъка и Момчиловци. Край язовир "Доспат" семейство от Варна изчислява, че престоят на 6 души за седмица им струва към 150 лв. Мъжете ловят риба, а жените берат боровинки и ягоди.


НЯМА ОТМЕНЕНИ РЕЗЕРВАЦИИ ЗАРАДИ НОВИНАТА ОТ ЗАРАЗА

Антраксната криза във Варна не е докарала нито една анулация на резервация за почивка. Това заяви пред "Труд" доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара по повод вече отшумелия случай на доставено заразено месо в няколко заведения в региона.

В Слънчев бряг също няма регистриран отказ от резервации заради скандалните информации за курорта. Като например за кочината, в която ледогенератор бълвал лед за заведения.

"Повечето хотели си имат свои ледогенератори, а чужденците не четат нашата преса и тези новини не стигат до тях", коментират в комплекса. Хотелиерите обаче не одобряват подобни новини в родната преса, защото те настройвали "българите срещу българското". Иначе новини като "балконинга" на 19-годишния швед, който през юли се хвърли от терасата на хотелската си стая и загина, както и случаите на удавяне не стряскат и родните туристи.


НОЩУВКА В ЗЛАТОГРАД,ПЛАЖ В ГЪРЦИЯ

Красивото българско градче Златоград грабва с автентичните си къщи и атрактивната възрожденска чаршия не само чуждите, а и всички български туристи, стигнали до този край.

Усмихнатите и спокойни домакини са готови да ви разкажат всичко, което знаят за своето градче, да ви покажат как се върти кафе на пясък и да ви нагостят с типични за региона манджи.

Девет работилници представят характерните за региона занаяти - ножарство, сарачество, грънчарство, тъкачество, златарство, резбарство, терзийство, гайтанджийство, цървуладжийство. Може да се види и истинска воденица, в която действат три съоръжения - валявица, тепавица и караджейка.

Собствениците на Етнографския ареален комплекс предлагат за своите гости и специална оферта - нощуваш в някоя от техните красиви къщи (впрочем с изключително удобни легла), а денем си караш плажа оттатък границата в Гърция, който е само на 50-ина километра.

Нощувка със закуска за двама души в Александровите къщи например струва 55 лв. В цената влиза и ползване на външен или вътрешен басейн. Организираното пътуване до плажа в Гърция е по 21 евро на човек, като в цената влиза пътят - отиване и връщане, кафе, ползване на шезлонг и чадър, обяд (месо или риба със салата и картофки) и безалкохолно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини