Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Почина кинорежисьорът Красимир Крумов – Грец

Почина кинорежисьорът Красимир Крумов – Грец, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци /СБФД/.

Крумов е режисьор на игралните филми “Екзитус”, “Мълчанието”, “Забраненият плод”, “Под едно небе”, “Смисълът на живота” “Нощ и ден”, “Светото семейство”.

Фундаменталните му изследвания и постановки в книгите “Поетика на киното” и “Поетика на българското кино” го утвърдиха като оригинален ерудит-теоретик на филмовата мисъл, отбелязват от СБФД.

Създаденото от Грец е част от най-доброто в нашата култура, след него остава невъзпълнима празнота в духовното ни пространство, посочват още от съюза. Опелото ще в на 4 август, вторник, от 14.00 часа в църквата “Св. София”.

Красимир Крумов е роден в град Шумен на 16 септември 1955 г. През 1974 г. завършва във Варна френска езикова гимназия. През 1979 г. завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а през 1985 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинорежисура.

Първият му филм, „Екзитус“, по еднименната повест на Златомир Златанов е сред най-представителните кинотворби на отчаянието като несъгласие с комунизма.

Преподавател в Немската филмова и телевизионна академия в Берлин (Deutsche Film- und Fernsehakademie)

Член на Съюза на българските филмови дейци и на Европейската филмова академия.

Носител е на много филмови награди: Награда за режисура и награда за дебют на Съюза на българските филмови дейци (1989) за филма Екзитус, Голямата награда от Филмовия фестивал за младо източно европейско кино в Котбус (1992) за филма Мълчанието (1991), Награда на независимите собственици на кина от Международния фестивал Манхайм-Хайделберг, 2003 за филма Под едно небе (2003), Награда за най-добър български игрален филм на Международния филмов фестивал в София, 2003 за филма Под едно небе (2003), Награда на Съюза на българските филмови дейци на 29-ия фестивал на българското кино Златна роза (2010) – за филма Светото семейство,

Награда на Българската филмова академия за телевизионен игрален филм – за филма Светото семейство (2010), Награда „Бронзов Витяз“ на кинофорума „Златен Витяз“ в град Курск, Русия (2011) – за филма Светото семейство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете