Съдът отказа арест за шефа на "Техномаркет"

Прокуратурата поиска вчера шефът на „Техномаркет“ Николай Китов да бъде задържан отново, защото нямало данни, че е платил наложената му гаранция от 10 000 лв. в законовия 14-дневен срок. Бизнесменът обаче представи квитанция, че парите са внесени и Софийският градски съд отказа да го арестува.

Китов беше задържан на 7 юли с европейска заповед за арест, издадена от съда в Монца заради т.нар. афера „Карусел”, свързана с данъчни престъпления при доставки на битова електроника чрез фиктивни сделки.

Вчера съдиите трябваше да се произнесат по искането на италианските власти за екстрадицията на Китов. Те обаче отказаха да го направят, докато италианските власти не гарантират, че след като го разпитат, ще го върнат на българска територия. Съдия Атанас Атанасов поиска и пояснение от съда в Монца за текстовете от наказателния им кодекс, по които Китов ще бъде разследван, тъй като едно от изискванията за изпълнение на екстрадицията е те да са престъпление и по нашите закони. Магистратът настоя да се направи и превод на искането за екстрадиция, тъй като приложеният по делото бил неясен и двусмислен.

„Нашата фирма изнася за Италия. Съответно ние трябва да проверим дали данъчният номер (на фирмата купувач в Италия, бел.ред.) е активен. Знаете, между фирмите в Европа се продава без ДДС, т.е. българската фирма няма никакъв шанс да открадне никакво ДДС. Така че оттук нататък, вменявайки някаква вина на българска фирма износител, е меко казано странно“, коментира вчера Китов.

Следващото заседание по делото е на 14 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право