Разследват игумена на Шаолин за "лошо поведение"

Игуменът на прочутия манастир Шаолин отново е на прицел на китайските власти след поредни обвинения към него за "лошо поведение", съобщава АП.

Според държавното управление по религиозни въпроси е необходимо щателно да се проучат твърдения за личния живот на Шъ Юнсин. Местният отдел на управлението в град Дънфън е поел случая и съобщава, че "се отнася сериозно към въпроса и ще работи за бързото му изясняване".

В официалните съобщения не се коментират подробности, но според публикации в медиите Шъ имал деца от поне две жени и присвоил средства на манастира. По-рано се твърдеше, че духовникът си има приятелка студентка.

От Шаолин отхвърлят обвиненията и ги определят като слухове, целящи да навредят на дзен будизма. Управата на манастира се е свързала с юристи за завеждане на дела за клевета срещу авторите на зловредните слухове.

Шъ и по-рано е критикуван, че се опитва да комерсиализира манастира и неговите монаси, известни с бойните си умения по кунг-фу.

Около Шаолин се навъртат и различни авантаджии и мошеници, които експлоатират открития през V в. манастир. Сред тях има организатори на кунг-фу демонстрации и мачове, измамници, които правят фалшиви олтари и събират даренията в тях, намират се дори и гадатели, представящи се за монаси.

Злите езици подхвърлят, че самият игумен имал спестявания от десетки милиарди. Не одобряват и честите му участия в медиите. Определят го като егоцентричен и надут, стремящ се винаги да заема централна позиция при груповите снимки с ВИП гости, включително и когато Владимир Путин гостувал в храма.

Шаолин създава представата, че родното място на дзен будизма не е способно да научи собствените си уроци за хармонията и вътрешния покой, заключват критиците на духовника.

- See more at: https://novinite.bg/articles/97656/Razsledvat-igumena-na-Shaolin-za-losho-povedenie#sthash.H0h1T6dj.dpuf

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят