Семейство осъди социалните – дали децата им на роми

Обезщетение от 4200 лв. да плати Агенция „Закрила на детето” на Даниела и Антон Желязкови за отнетите им деца. Това реши Хасковският административен съд на заведеното от семейството дело по Закона за отговорността на държавата и общините, съобщава „Марица”.

Магистратите присъдиха по 2100 лева за нанесени неимуществени вреди на 7-годишния Веселин и на 6-годишната му сестричка Елеонора. „Майката Даниела и бащата Антон Желязкови ще използват парите за терапия на Веско и Ели за претърпените от тях травми при отделянето от родителите им”, коментира адвокат Васил Лазов.

Решението на хасковските административни магистрати може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Драмата с братчето и сестричето започна на 21 септември по-миналата година. Тогава социални работници ги прибраха директно от забавачката „Ежко Бежко” в областния град, след като учители се усъмнили за упражнено домашно насилие.

Веднага след това момиченцето и момченцето бяха настанени за половин година при приемно ромско семейство в близкото село Динево. За малчуганите се грижеше не твърде грамотната Анка Димитрова. Междувременно Даниела и Антон Желязкови заведоха дела и ги спечелиха като Темида постанови, че децата трябва да им бъдат върнати.

„Пред Хасковския административен съд доказахме, че заради престоя си в чужда и враждебна среда дечицата са претърпели психически травми и страдания”, сподели още адвокат Лазов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони