Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Археолози откриха древен некропол в Египет

В Южна Корея пристигна севернокорейска делегация на високо равнище

Запорираха пенсиите на 6000 българи заради банковата тайна

Съдия-изпълнители са запорирали пенсиите на близо 6000 българи заради неплатени сметки за парно, вода и телефон или заради задължения по кредити, пише “Телеграф”.

Въпреки че доходите на хората с ниски пенсии са защитени от закона, много от тях ще попадат под ударите на съдебни изпълнители заради т.нар. банкова тайна. Към юли 2015 година броят на наложените запори върху пенсиите от съдебен изпълнител е 5785, сочи статистиката на Националния осигурителен институт.

В по-голямата си част те са заради неплатени сметки на възрастните хора за чисто битови услуги, сред които парно, вода, телефон и други. Немалко от наложените запори са и заради неплатени кредити, признават от НОИ.

В института се посочват единствено размерът на задължението, съответно делото, по което вземането е присъдено, но не и основанието, за което се дължат парите. Поради това в НОИ не разполагат с информация точно каква част от постъпващите запорни съобщения са за събиране на суми по просрочени кредити или неплатени сметки, обясниха от института.

Законът все пак дава някаква защита на пенсионерите с борчовете. Това стана с решение на Върховния касационен съд, според което доходът от пенсия е несеквестируем до размера на минималната работна заплата, която от 1 юли скочи от 360 на 380 лева. Каква точно част от пенсията може да бъде запорирана, зависи и от размера на дохода на пенсионера, както и от факта дали има деца, които все още издържа.

Въпреки това от НОИ признават, че разпоредбата, която защитава възрастните хора с ниски доходи не винаги е била спазвана. Причината е съществуващата банкова тайна. Съдебните изпълнители налагат запор върху сметките, без да знаят, че в тях се превеждат пенсиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.