Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Запорираха пенсиите на 6000 българи заради банковата тайна

Съдия-изпълнители са запорирали пенсиите на близо 6000 българи заради неплатени сметки за парно, вода и телефон или заради задължения по кредити, пише „Телеграф“.

Въпреки че доходите на хората с ниски пенсии са защитени от закона, много от тях ще попадат под ударите на съдебни изпълнители заради т.нар. банкова тайна. Към юли 2015 година броят на наложените запори върху пенсиите от съдебен изпълнител е 5785, сочи статистиката на Националния осигурителен институт.

В по-голямата си част те са заради неплатени сметки на възрастните хора за чисто битови услуги, сред които парно, вода, телефон и други. Немалко от наложените запори са и заради неплатени кредити, признават от НОИ.

В института се посочват единствено размерът на задължението, съответно делото, по което вземането е присъдено, но не и основанието, за което се дължат парите. Поради това в НОИ не разполагат с информация точно каква част от постъпващите запорни съобщения са за събиране на суми по просрочени кредити или неплатени сметки, обясниха от института.

Законът все пак дава някаква защита на пенсионерите с борчовете. Това стана с решение на Върховния касационен съд, според което доходът от пенсия е несеквестируем до размера на минималната работна заплата, която от 1 юли скочи от 360 на 380 лева. Каква точно част от пенсията може да бъде запорирана, зависи и от размера на дохода на пенсионера, както и от факта дали има деца, които все още издържа.

Въпреки това от НОИ признават, че разпоредбата, която защитава възрастните хора с ниски доходи не винаги е била спазвана. Причината е съществуващата банкова тайна. Съдебните изпълнители налагат запор върху сметките, без да знаят, че в тях се превеждат пенсиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.