Великобритания и Франция ще връщат мигрантите в страните, от които са дошли

Властите на Великобритания и Франция ще работят съвместно по план за връщане на мигранти в страните, от които произхождат. Това заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Филип Хамънд след проведеното съвещание на извънредния кризисен комитет "КОБРА", цитиран от "Мирър".

"Мисля, че контролираме кризата. Отбелязахме пик миналата седмица, а оттогава броят на мигрантите намаля. Предприемаме съвместно с френските власти и "Евротунела" редица мерки, които вече действат и се надявам, че в близко бъдеще ефектът им ще е голям", каза Хамънд.

Той посочи още, че от тази вечер в диспечерската зара на "Евротунела" в Кале ще има британски и френски гранични служители. Компанията оператор на тунела е приела и предложението за допълнителна охрана от около 100 човека. Ще бъдат направени и ограждения. Миналата седмица мигранти от Северна Африка и Близкия изток направиха няколко масови опита за незаконно влизане от Франция на британска територия през тунела под Ламанша. В първия опит участваха 2 000, а във втория - 1500 души. При втория опит имаше загинал мигрант.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят