Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Апокалипсис с древните зверове Нов плакат на „Годзила: Кралят на чудовищата”

Диона провокира с Барби визия Рапърката вдъхновена от идола си Ники Минаж

С поскъпването на тока за бизнеса стоките ще поскъпнат с не повече от 1-1,5 %

С увеличаването на тока за бизнеса стоките ще поскъпнат с не повече от 1-1,5 % и потребителят на дребно едва ли ще усети промяната. Това е мнението на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от БНР.

Той обясни, че пазарът функционира на базата на свои принципи, които се определят по модела търсене – предлагане. Иванов коментира, че пазарът на цените на храните има своите нормални цикли. Винаги през есента имало лек възходящ тренд, свързан с климатични причини, свършването на една реколта.

Определеното от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на цените на тока, по думите на Владимир Иванов, ще се отрази в себестойността на продуктите в рамките на около 5 %. По негови изчисления това означава стотинка-две на единица продукт. Иванов е категоричен, че не би следвало да се очакват някакви промени в цените на стоките вследствие повишаването на цената на тока. Той посочи, че ако има такова увеличение, то ще се дължи на нещо друго.

Оповестяването на негативните очаквания водело до спекулативно покачване на цените. Това обаче щяло да има краткосрочен ефект и няма да се отрази съществено на пазара. От своя страна председателят на Асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов отбеляза, че с увеличението на цената на тока най-малкият бизнес отново е поставен в ъгъла, „на колене“. Той смята, че верижната реакция от поскъпването на тока ще удари изключително силно малките в икономиката. Именно заради това той не е съгласен, че увеличаването на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на цените на продуктите.

„Изненадвам се от популистките изказвания на висшите държавници, които твърдяха, че всяка една баба в малко населено място трябва да се радва, че 0,11% й се намалява токът, което представлява 0,3 лева, а в същото време ще трябва да си купува хляб по 1,20 лева“, коментира Стоянов. Той смята, че това е нереалистично и прогнозира, че положението ще бъде тежко.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.