Съдят личен лекар за починал пациент

Общопрактикуващ лекар в Русе отива на съд за причинена смърт по непредпазливост на пациент, съобщиха от окръжната прокуратура. Обвинителният акт е внесен в окръжния съд по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс. Ако го признаят за виновен, го очакват до 5 г. затвор.

Джипито е привлечен като обвиняем, защото от 10 до 12 септември 2012 г. е изпълнил немарливо задължеинята си и не е оказал "своевременни и адекватни медицински грижи" на Д.И.Д., се посочва в обвинителния акт. Личният лекар не направил пълна предварителна оценка за здравословното състояние на пациента и не му назначил всички изследвания и консултации. Човекът бил "клапно протезиран болен", пиел лекарства и след 2 дни починал.

Небрежна медицинска сестра от МБАЛ - Русе вече е осъдена на 8 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок за починала пациентка, напомниха от съдебната палата. Окръжният съд призна медсестрата за виновна, че е причинила смъртта на Радка Г. /65 г./ от сливенското село Новоселец поради немарливо изпълнени задължения. Прокурорът по делото поиска минимална присъда заради съкратената процедура и чистото й съдебно минало.

Прокуратурата е категорична, че тя "не е предприела адекватни мерки за предотвратяване на фаталния изход". "Направих всичко за жената, но нямаше към кого да се обърна, защото дежурният лекар беше в спешното отделение, нито една сестра не може да различи инфаркт", категорична е осъдената.

На 29 юни 2013 г. болната жена била приета в урологично отделение с камък в уретрата и прекаран инфаркт. Часове след операцията тя се оплакала, че й прилошало и не може да диша. Медсестрата й измерила кръвното налягане, температурата и й дала да пие вода, но не се обадила на дежурния лекар за влошеното състояние на пациентката. Едва към 8 ч. сутринта оперираната била преместена в интензивно отделение. Въпреки опитите на лекарите да я спасят, тя починала до обяд.

Миналата година пациент осъди лекарка от МБАЛ - Русе да му плати 5000 лв. обезщетение за преживените болки и стрес след калпава упойка за операция. Районният съд намали наполовина иска на Г.В.Г., но осъди докторката да покрие и 400 лв. разноски по делото. Магистратите са категорични, че правата на пациента за сигурни и безопасни диагностични и лечебните процедури са нарушени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони