Протести блокират последната сесия на варненските общинари

Последната за този политически сезон сесия на общинския съвет във Варна ще премине под обсадата на най-малко четири групи протестиращи. Някои от тях са по-диалогично настроени, но други директно обявиха, че ще отидат на насроченото за сряда общинско заседание с цел да го провалят.

Такова намерение заявиха през миналата седмица от Инициативен комитет на кв. “Възраждане”, които бяха категорични, че няма да допуснат в техния район да се построят над 200 социални жилища за роми. Такова предвиждане има в “Плана за интегриране на българските граждани от ромски произход и други, живеещи в сходна на ромите ситуация 2014-2020”, който съветниците трябва да гласуват в сряда.

Другата група, която ще опита да осуети сесията, е съставена от живеещи в кв. “Чайка”, които настояват общинският съвет да отмени решението си, с което се одобрява нов Подробен устройствен план (ПУП) за квартала. Документът предвижда строителството на над 13 нови сгради в комплекса. Протестиращите от “Чайка” заведоха стотици дела срещу ПУП-а, но настояват, че най-логичното решение е местният парламент просто да отмени решението си, което ще спести съдебни саги.

Потвърждение, че ще присъстват на заседанието дадоха и работници и служители на частния превозвач “Транстриумф”. Те вече започнаха символичен протест във връзка с плановете на община Варна да възложи всички линии от обществения транспорт на Варна на общинската фирма “Градски транспорт”. Те бяха категорични, че ако това стане, на улицата ще останат стотици шофьори, кондуктори и други служители на превозвача.

Не на последно място своето недоволство от местната власт ще изразят и представители на Сдружението на собствениците на заведения във Варна. Те предложиха промени в наредбата за тротоарното право, която да намали таксите с около 40%, но съветниците не разгледаха предложенията.

Председателят на общинския съвет Иван Луков призна, че очаква тежка сесия, но увери, че няма да иска допълнителна охрана за залата. “Гражданите са в правото си да изкажат мнение. Единствено ще призова всичко да става по цивилизован начин”, обясни Луков. Той допълни, че очаква напрежението да бъде ползвано от политическите партии за пропаганда заради наближаващите местни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони