Почина една от жените, намушкана от 24-годишен мъж в столичния квартал „Христо Ботев“

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър спряган за шеф на кабинета му

Конфискация на имущество ще има и при прекратено наказателно дело

Джей Ло с огромна розова рокля на премиерата на филма „Втори шанс“

Парламентът създаде Временна комисия за проучване на информацията за подкупна схема с български паспорти

„Пътна полиция“ проверява шофьорите първо за алкохол и наркотици по празниците

Гърция отпуска парични помощи за Коледа, много българи сред одобрените

Доц. Димитър Димитров: От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините

Легендата на футбола Лоренцо Санс дойде на гости на кмета на Симитли Апостол Апостолов

Руската шпионка Мария Бутина се призна за виновна за заговор срещу САЩ

Доналд Тръмп: Заради Парижкото споразумение Франция гори

Защо животът е като кварталите в София?

Запориране на сметките на ТЕЦ Враца, Плевен и Бургас поиска “Булгаргаз“

Турски прокурори разпоредиха задържането на 219 войници заради Фетхуллах Гюлен

Инж. Ясен Ишев: Няма особено опасни тунели у нас

Пазарът на земя за строителство отбеляза най-силното си тримесечие от 2009 г.

Със сделки за малко над 24 млн. евро пазарът на строителни терени отбеляза най-силното си тримесечие от есента на 2009 г. насам. Данните са за периода април-юни на 2015 г., като за този период продажбите на земя са формирали 75% от инвестиционния пазар. Общият му обем за второто тримесечие е 33 млн. евро, според консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония с 10 години опит на пазара на бизнес имоти.

Общо за първото полугодие на 2015 г. сделките с бизнес имоти възлизат на близо 64 млн. евро. Най-голямата от тях отново е за земя за строителство – продажбата на 85 000 кв. м зад столичната централна гара, върху които испанската компания Riofisa планираше да изгради мащабен мултифункционален комплекс. Новият собственик на земята е дружество на испанската банкова група Sabadell, а платената цена е 10.2 млн. евро.

Силното присъствие на сделките със земя на пазара на бизнес имоти се наблюдава от миналата година и като цяло е знак за нарастваща предприемаческа активност. Ако доскоро обаче строителните терени край големите столични булеварди и станции на метрото бяха резервирани за офис сгради, през последните месеци расте интересът към тези места и за реализацията на жилищни проекти.

„Жилищният пазар в София се възстановява с бързи темпове и от повече от година е привлекателен за строителните предприемачи. Днес по-сериозно впечатление правят размерът на планираните проекти и тяхното местоположение – ако доскоро се инвестираше основно в малки жилищни сгради, сега виждаме планове за наистина мащабни проекти, многофункционални комплекси и сгради с висока за нашата столица етажност, разположени по големите булеварди“, коментира изпълнителният директор на Forton/ Cushman&Wakefield Михаела Лашова.

„Предвид нарастващата предприемаческа активност очаквам силният интерес към сделки със строителни терени да продължи и през следващите месеци. Нашият стремеж е да запазим силните позиции на Forton на този пазар“, допълни Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и парцели“ във Forton/ Cushman&Wakefield.

ИНДУСТРИАЛНИ ИМОТИ

Предвид слабото предлагане на модерни складови и производствени площи под наем за много компании единственото решение е изграждането на собствени бази. Тенденцията е най-видима при експортно ориентираните сектори, каквито са производството на автомобилни компоненти, текстилната и мебелната индустрии.

През първата половина на годината започна строителството на новата база на Sensata Technologies в Пловдив, а компании като Festo и Standard Profile завършиха инвестициите си съответно в София и Стара Загора. Също заради нарасналия обем поръчки строителство на нови производствени мощности започват доставчиците на IKEA, като „Калинел“ и „Паралел“. В Плевен модната компания „Димитров“, собственик на марката Desizo Monni, също строи нова база.

В резултат на разрастването на бизнеса им инвеститори като търговската верига Lidl и куриерската компания Speedy внесоха раздвижване и при складовите площи. И двете дружества заявиха намерения да строят логистични центрове за собствени нужди в близост до магистрала „Тракия“.

В момента в строеж са близо 200 000 кв. м складови и производствени площи в цялата страна, показват данните на Forton/ Cushman&Wakefield.

Според Владимир Гюрджиев активността на пазара на индустриални имоти е част от инвестиционната вълна в този сегмент, която се наблюдава в цяла Централна и Източна Европа през последните месеци.

„На нашия пазар инвестициите продължават да са основно в площи за собствено ползване, най-вече поради липса на подходящи готови решения. В същото време обаче започна или предстои строителството и на няколко спекулативни проекта за складови площи под наем в отговор на нарастващото търсене“, коментира той.

Прогнозата на Forton/Cushman&Wakefield обаче е, че дори появата на тези площи на пазара едва ли ще възстанови баланса между търсене и предлагане. За това говори и ниският дял на незаетите площи, който вече е трайно под 2%.

В същото време продължава тенденцията търговски сгради тип big box да бъдат превръщани в производствени площи и по-рядко в такива за складиране. По този модел в бившия магазин на Roda Megamarket в „Ритейл парк Владимир Вазов“ през второто тримесечие се настаниха двама нови наематели – Lilly Drogerie и „Медина Мед“, които съответно ще ползват имота за складови нужди и за сервизна база.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.