Търговци в Пловдив мамят с китайски везни

Търговците по пазарите в Пловдив масово използват забранени китайски везни и непроверени от техническия надзор теглилки. Това показа внезапна проверка по метода “таен клиент” на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Първо РУ на МВР-Пловдив. Само за половин час инспекторите констатираха куп нарушения на пазара в район “Южен”.
Т.нар. китайски “черни везни” са предназначени единствено за битови нужди, а не за търговски цели. Те не отговарят на законовите изисквания и могат лесно да се манипулират. Те струват 50-60 лв., докато законните български и японски кантари са над 300 лв.
“Законът не позволява да спрем работата на сергията и да конфискуваме везните. Глобите от 100 до 300 лв. за физически лица и от 200 до 500 лв. за юридически не стряскат търговците, въпреки че при второ нарушение санкцията става двойна. Затова ще предложим увеличение на глобите”, заяви Екатерина Павлова от дирекция “Метрологичен надзор” за Южна България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.