Смели чайки нападат туристи по морето

Тази година гларусите и чайките по морето са особено агресивни и цели ята нападат хора и храна, оплакаха се туристи. За феномена потвърдиха еколози.

Случаите на изтръгната от ръцете на туристи закуска са стотици, а пернатите вече не се приемат като романтика, а като инвазия. “Нямаме официални данни дали популацията се е увеличила, но като варненец мога да кажа, че в последните години броят на тези птици нараства”, каза шефът на местната екоинспекция Венцислав Николов. В България има няколко вида чайки, а най-разпространена е средиземноморската, която повечето хора наричат гларус.

Орнитологът Петър Янков обясни, че в момента малките гларусчета напускат гнездата и затова броят на птиците е по-голям. Според Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците чайките може би не са се увеличили, а човешката дейност ги е накарала да се адаптират към променящата се среда. Например спирането на масовото строителство по морето е успокоило гларусите и те по-смело навлизат в градовете. Изследване за броя на морските птици не е правено, защото те са от т.нар. масов вид.

Експертите казват, че чайките са променили хранителните си навици, размножавайки се в градска среда. В дивата природа те нападат по-големи птици, например пеликани, за да изпуснат храната си. Сега гларусите правят същото с хората.

Варненци знаят добре местата, където птиците атакуват. Това са районите около хотел “Черно море”, площад “Независимост” и централните училища. Общото за тези места е, че има много открити закусвални.

Чайките са превзели и вътрешността на страната. От поне 20 години те са честа гледка в София, Пловдив, Русе, където все пак има реки. Тези птици ядат почти всичко и когато намерят място с храна, липсата на вода не е проблем.

Общинските власти съветват хората да затварят капаците на кофите за смет и да не хвърлят отпадъци безразборно. Чайките са защитен вид, което прави невъзможно регулирането на популацията им. Не са рядкост случаите, в които варненци и бургазлии сами се опитват да се справят с нахалните птици, като стрелят по тях. Това е забранено, но наказани няма.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.