Строшиха паметната плоча на летеца-герой Любен Кондаков

Паметната плоча на героя от Втората световна война кап. Любен Кондаков е строшена - съобщиха живущи на ул."Добри Чинтулов" в Сливен. На 3 август сутринта тротоарът пред мястото, където била поставена тя, бил посипан с мраморни отломки. "В 3,15 ч. съседка чула силно чукане. Излязла на терасата, но не могла да види откъде идва този шум" - разказа комшийка. Хората са възмутени от вандалщината и недоумяват кой може да е посегнал на възпоменателния знак.

От полицията пристигнали и прибрали отломките от мраморната плоча. Иззели и записа от охранителната видеокамера, поставена на близка сграда. Все още не е ясно дали обхватът на видеокамерата попада и върху района на вандалщината.

Любен Кондаков /1915-1944 г./ е участвал в почти всички въздушни боеве в защита на родното небе по време на войната, свалил е 4 неприятелски самолета и е изпълнил 12 бойни задачи. Летецът-изтребител е загинал при бомбардировките над София на т.нар. Черен Великден, 17 април. Паметната плоча на ул. "Добри Чинтулов", където е била родната му къща, бе открита преди година от кмета на Сливен Кольо Милев. Тя бе изработена от скулптора Николай Султанов със съдействието на дружество "Мати Болгария" и финансовата подкрепа на кметството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони