Болните от бруцелоза в Рила са вече 13 (обзор)

Още двама души от последно 36 изследвани, са с положителна проба за бруцелоза в гр. Рила, съобщиха от областната управа в Кюстендил във вторник по обяд. Така заболелите в градчето с население според последното преброяване от 2368 души стават общо 13. И други двама са под угрозата да са заболели - показателите им са близки до положителните стойности и изследванията им ще бъдат повторени.

Сред заболелите са и баща и син, които имат частна ферма, коментираха от общината. Всички болни задължително се хоспитализират в инфекциозно отделение - пращат ги в София или в здравно заведение в друг град, каза д-р Илияна Кръстева от регионалната инспекция по здравеопазването в Кюстендил. Десетки рилчани по списък се изследват доброволно в мобилната лаборатория в центъра на града. Двама софиянци, купили си мляко от Рила неотдавна, също си направили спешни изследвания, за радост - пробите са отрицателни, каза зам.-кметът на общината Лазар Чавков. В сряда още 87 проби кръвен серум ще бъдат изпратени за столична лаборатория за изследване.

Още 80 кози, болни от бруцелоза, ще бъдат умъртвени в четвъртък, след като кръвните проби при тях са положителни, съобщи зам.-областният управител на Кюстендил Силвия Велкова. Взети са проби и от 66-те бивола от фермата на първия заболял Костадин Ингилизов, който гледа и около 100 кози. Заразата може да дойде и от биволи, каза шефът на областната агенция по контрол на храните Стоян Саев.

Според една от версиите, докаран от Македония коч за разплод в Рила пренесъл заразата. В града се разпространяват брошури с особеностите на болестта, начина за противодействие, лечението и др. Заболелият взема поне 60 дни комбинация от силни антибиотици. Бруцелозата, непозната в Рила от 41 години, атакува всички органи, казват лекарите. "До Нова година задължително ще сме тук, ситуацията е тежка", прогнозира бившият кмет на Дупница и доскорошен шеф на Агенцията по контрол на храните в Кюстендил д-р Първан Дангов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини