Бивш шеф на НАП отрече да е заплашван от Гриша Ганчев

Бившият шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов не е бил заплашван с убийство от собственика на „Литекс“ Гриша Ганчев. Това заяви Стефанов в спецсъда вчера при старта на делото срещу бизнесмена.

Ганчев е пратен на съд заедно със сина си Данаил и още осмина за укриване на 711 580 лева данъци. Освен това обвинение, той е подведен под отговорност и че се е заканил на Стефанов. В телефонен разговор пред трето лице на 11 май 2012 г., ден след ареста на сина му, Ганчев казал: "Ще го изкормя (Стефанов - б. р.), ще го удуша със собствените му черва". Този трети човек предупредил Стефанов, а той се оплакал в МВР.

Вчера в съдебната зала Стефанов заяви, че няма претенции към Ганчев. После пред репортерите уточни, че заплаха не е имало, а „нещата така били представени“. Това свое становище той изразявал на няколко пъти и пред разследващите, но въпреки това прокуратурата внесла в съда обвинението за закана с убийство.

Така Стефанов остана само свидетел по делото. До разпита му вчера не се стигна, тъй като в продължение на седем часа адвокатите направиха най-различни искания. Те основно атакуваха обвинителния акт, който по думите им приличал повече на „литературно произведение“. Бил „неясен, неточен и непълен“.

При първоначалното му внасяне обвинителният акт бе върнат от съдия Лилия Георгиева заради непълноти. Защитата твърди, че след поправката му и повторното внасяне в съда непълнотите са се увеличили. Освен това прокурорът пропуснал едномесечния срок за внасяне. Затова поискаха обвинението да се върне отново при прокурора.

Обвинителят възрази. Според него актът е изряден, а срокът е спазен.

След час и половина размисъл съдът се съгласи с позицията му и отказа да прекрати делото.

Според прокуратурата групата на Ганчев е "стопявала" ДДС, като не е осчетоводявала сделки със захар. За транспорта на захарта били изготвяни реални фактури и товарителници, които впоследствие се унищожавали. Фактурирали се само част от сделките, а за останалите се изготвяли фалшиви фактури на кухи дружества, които били липсващи търговци.

Вчера министърът на финансите внесе граждански иск срещу подсъдимите в размера на укритите данъци. Съдия Георгиева обаче го отхвърли, защото разглеждането му би затруднило процеса. Сега министърът може да предяви претенцията си в гражданско дело.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право