Цветанов: България е надежден партньор в НАТО

Като част от Евроатлантическия пакт България успя да изгради авторитет и да стане надежден партньор на евроатлантическите държави. Това каза пред "Фокус“ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след участието му в Шестата трансатлантическа конференция на „мозъчни тръстове“ във Вашингтон. Според Цветанов е изключително важно, че България участва в НАТО със съответните ангажименти, като по този начин гарантира и колективната, и собствената си сигурност.

„България е част от всички регионални или европейски форуми и организации, които съществуват за борба срещу тежката организирана престъпност и за ефективното противодействие на подобни заплахи, както в организирана престъпност, но така също и заплахите от тероризъм. Точно затова през последните години успяхме както с „Европол“, със съответните държави от Европейския съюз на двустранна основа, но и със стратегическия партньор САЩ, действително да засилим това сътрудничество и да противодействаме на евентуалните заплахи в региона от засилващата се имиграционна вълна към страната ни и на конфликтите, които в момента продължават на територията на Сирия и в региона като цяло“, каза депутатът от ГЕРБ.

Цветан Цветанов коментира и европейската отбрана като водеща за ЕС тема. Според него ситуацията, при която някои държави допринасят за създаването на предпоставки за заплахи за европейската сигурност, води до призивите за увеличение на разходите за отбрана до достигането на 2% от брутния вътрешен продукт на страната. „България трябва да има боеспособна военна сигурност и това може да стане само и единствено, когато страната е в интегритет с всички развити европейски държави и като страна-членка в НАТО е пълноправен съюзник в този блок“, каза още Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини