Милиционерщина плъзна по кварталите

Обикновени пеши патрули от “Охранителна полиция” плъзнаха из кварталите на София, въоръжени със стоп палки, за да спират шофьорите наред, видя екип на “Труд”. Активността им бе отприщена от заповедта на вътрешната министърка Румяна Бъчварова, която позволи от 24 юли да се правят пътни проверки, без те да се снимат с камери и записват с микрофони.

Разрешението на Бъчварова не се отнася до “Охранителна полиция”, а важи единствено за пътните и магистралните полицаи, като и за униформените от мотоотряд “Сигма”. Само те имат правомощия да съставят актове и фишове по Закона за движение по пътищата, обясниха от полицията.
Патрулите пешаци обаче дебнат около светофарите между блоковете и махат с палките. После проверяват документите и запитани защо, отговарят: “Имаме акция".

От МВР вчера обясниха, че няма специализирана операция с такова име нито в страната, нито в София, но е възможно РПУ-та в някои квартали сами да организират проверки по сигнали за крадени коли или за домови обири. В такива случаи охранителните полицаи имат право да спират и проверките не се снимат с камери.

От 31 юли до 2 август в страната е проведена спецакция за лов на пияни шофьори, както и на такива които карат без книжки, съобщиха вчера от МВР. Проверени са 6325 превозни средства. Заловени са 111 водачи без книжки и 158 почерпени зад волана. 52-ма от тях са били с над 1,2 промила алкохол и срещу тях са образувани дела. Най-много пияни са спипани във Враца – 12, Благоевград – 11, Варна, Плевен и Шумен – по деветима и др. На главния път Смолян-Пловдив бил заловен пиян шофьор на камион. 48-годишният Петър Мечов от монтанското село Медковец шофирал "Ивеко Тракер", но смолянските ченгета видели, че криволичи и го спрели. Дрегерът показал 3.74 промила. Мъжът отказал кръвна проба и бил задържан за 24 ч.
От полицията обявиха вчера, че продължават с подобни спецакции срещу пияни и неправоспособни шофьори.

7 полицаи от „Сигма“ - на съд за подкупи

Спецпрокуратурата внесе в Специализирани съд
обвинителен акт срещу 7 полицаи от Моторизираната група за бързо
реагиране „Сигма“ на СДВР. Те ще отговарят за участие в организирана престъпна група,събирала подкупи. Бос на групата е Ивайло Василев, бивш директор
на „Сигма“, а участници са Георги Божилов,Филип Макавейски и Любомир Любомиров – старши полицаи, Йордан Джогански и Стойко Методиев – командири на отделение и Владислав Николов–инспектор. Аферата била организирана от Василев през декември 2012 г. Тогава той споделил плана си за лесна печалба с Божилов. Двамата поканили и другите и им дали срок – 1 януари 2013 г. От този ден започнало събиране на рушветите и продължило до 30 юли 2014 г., когато рушветчиите са задържани. Василев ги разпределял по маршрути, по които масово се нарушава закона за движение. Той им давал по телефона указания в кой момент да спират нарушителя и да му предложат спасение от акт и фиш. За 1 дежурство екип от двама-трима „изкарвал“ 200-400 лв. Всеки плащал на Василев „месечна такса“ от 150-400 лв. и такса „дежурство“ от 20-50 лв. Когато шофьори подавали жалби, Василев ги криел по канцелариите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право