Прокуратурата иска постоянен арест за шофьор, убил пешеходец и избягал Мъжът е задържан за 72 часа и привлечен като обвиняем

Полезна бира с боровинки разработиха наши учени За първи път плодове са включени в технологичния процес

Груповият лов на диви свине се открива на 29 септември

Цялата история на България влезе в едно учебно помагало

Служители в склад пребиха журналиста Димитър Върбанов Репортерът на "Господари на ефира" е в болница с травми по главата и ръцете

Четвърти обрат в мач на „Лудогорец“ за 10 дни

Гала с любовни послания към Стефан

Осмина творци отиват на Луната с Юсаку Маезава Японският милиардер, който ще е първият лунен турист, обяви че няма да пътува сам

Бизнесът иска ваучери за здраве Само за година в Румъния с тази мярка са увеличили вътрешните туристи с 15%

Министър Димов откри нова инсталация за сортиране на отпадъци

ТИР блъсна и уби пешеходка в столичния квартал „Орландовци“

Летище Варна с рекорд – посрещна двумилионния си пътник за годината

Първите дипломати на България, Гърция, Румъния и Хърватия: Ще продължим приоритетите на българското председателство

Отложиха процеса за ужасното убийство на 4-годишната Ани в Атина

18 месеца условно за надзирател, отглеждал канабис

БЕХ раздал 2,1 млрд. лева кредити на дъщерни фирми

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е кредитирал с 2,1 млрд. лева дъщерните си компании и „Топлофикация София“, показва отчетът на дружеството за първите шест месеца на годината, публикуван вчера.

Това е с близо 200 млн. повече в сравнение с първото полугодие на м.г. Самите дружества все повече бавят плащанията си. Дъщерните фирми на БЕХ дължат 1,6 млрд. лева на своята компания майка. 1,53 млн. лева са под формата на кредити, 59 млн. лева са неизплатени дивиденти и 1,18 млн. лева – за консултантски услуги.

Отделно „Топлофикация София“ дължи на енергийния холдинг 479 млн. лева.
В същото време БЕХ има да връща близо 1 млрд. лева облигационен заем, който предостави на НЕК. Самата НЕК не публикува вчера своя отчет за полугодието.

Само в първите шест месеца на годината БЕХ е поела нов дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ от 78,5 млн. лева. Отделно дружеството е отпуснало и 35 млн. лева на дъщерните си „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, тъй като шестмесечието е било „изключително трудно“ за тях.

Според отчета на държавния ТЕЦ компанията няма добра преспектива заради изключването й от регулирания пазар на ток. От централата изтъкват, че не могат да реализират производството си както на свободен пазар, така и при търговете за студен резерв на електроенергия. Заради липса на средства тецът е учредил залог в полза на БЕХ върху оборудване на стойност 144,5 млн. лв.

Най-печелившите дружества в групата на БЕХ и тази година остават АЕЦ „Козлодуй“ и „Булгартрансгаз“. Компаниите завършват полугодието на печалба от съответно 67,3 млн. лв. и 54,2 млн. лв.

Отделно дружествата са изплатили и близо 90 млн. лв. дивидент на БЕХ. Добрият резултат на ядрената централа идва от увеличен износ на ток, като той достига 50% от производството на АЕЦ.

Американските централи не плащат

Американските централи „КонтурГлобал Марица изток 3“ и „АES Гълъбово“, както и държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“ дължат стотици милиони за въглища на „Мини Марица изток“.

Американските централи дължат 245,5 млн. лв., от които 212,2 млн. лв. са просрочени. ТЕЦ „Марица изток 2“ виси с 41,6 млн. лв, от които 37,7 млн. са просрочени, ТЕЦ „Брикел“ – 50 млн. лв., като 48 млн. са просрочени.

„Булгаргаз“ губи 21 млн. лева заради КЕВР 

„Булгаргаз“ е на загуба от 34,4 млн. лв. през първите шест месеца от годината. Според отчета на компанията тя е загубила 21 млн. лв. само от по-ниската продажна цена на газа, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране, от тази, по която е купувала горивото.

Вносът на природен газ от Русия е достигнал 95,4% от цялото потребление (за 2014 г. е 88,22%), става ясно от отчета. Местният добив е намалял до 3,51 на сто, при 4,6% година по-рано. Останалият обем до 100% е от хранилището в Чирен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.