Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

БЕХ раздал 2,1 млрд. лева кредити на дъщерни фирми

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е кредитирал с 2,1 млрд. лева дъщерните си компании и „Топлофикация София“, показва отчетът на дружеството за първите шест месеца на годината, публикуван вчера.

Това е с близо 200 млн. повече в сравнение с първото полугодие на м.г. Самите дружества все повече бавят плащанията си. Дъщерните фирми на БЕХ дължат 1,6 млрд. лева на своята компания майка. 1,53 млн. лева са под формата на кредити, 59 млн. лева са неизплатени дивиденти и 1,18 млн. лева – за консултантски услуги.

Отделно „Топлофикация София“ дължи на енергийния холдинг 479 млн. лева.
В същото време БЕХ има да връща близо 1 млрд. лева облигационен заем, който предостави на НЕК. Самата НЕК не публикува вчера своя отчет за полугодието.

Само в първите шест месеца на годината БЕХ е поела нов дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ от 78,5 млн. лева. Отделно дружеството е отпуснало и 35 млн. лева на дъщерните си „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, тъй като шестмесечието е било „изключително трудно“ за тях.

Според отчета на държавния ТЕЦ компанията няма добра преспектива заради изключването й от регулирания пазар на ток. От централата изтъкват, че не могат да реализират производството си както на свободен пазар, така и при търговете за студен резерв на електроенергия. Заради липса на средства тецът е учредил залог в полза на БЕХ върху оборудване на стойност 144,5 млн. лв.

Най-печелившите дружества в групата на БЕХ и тази година остават АЕЦ „Козлодуй“ и „Булгартрансгаз“. Компаниите завършват полугодието на печалба от съответно 67,3 млн. лв. и 54,2 млн. лв.

Отделно дружествата са изплатили и близо 90 млн. лв. дивидент на БЕХ. Добрият резултат на ядрената централа идва от увеличен износ на ток, като той достига 50% от производството на АЕЦ.

Американските централи не плащат

Американските централи „КонтурГлобал Марица изток 3“ и „АES Гълъбово“, както и държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“ дължат стотици милиони за въглища на „Мини Марица изток“.

Американските централи дължат 245,5 млн. лв., от които 212,2 млн. лв. са просрочени. ТЕЦ „Марица изток 2“ виси с 41,6 млн. лв, от които 37,7 млн. са просрочени, ТЕЦ „Брикел“ – 50 млн. лв., като 48 млн. са просрочени.

“Булгаргаз” губи 21 млн. лева заради КЕВР 

„Булгаргаз“ е на загуба от 34,4 млн. лв. през първите шест месеца от годината. Според отчета на компанията тя е загубила 21 млн. лв. само от по-ниската продажна цена на газа, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране, от тази, по която е купувала горивото.

Вносът на природен газ от Русия е достигнал 95,4% от цялото потребление (за 2014 г. е 88,22%), става ясно от отчета. Местният добив е намалял до 3,51 на сто, при 4,6% година по-рано. Останалият обем до 100% е от хранилището в Чирен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.