Ивелина Василева: Отпускаме 97 млн. лв. на общините за компостиращи инсталации

Отпускаме 97 млн. лв. за общините, които имат желание за компостиращи инсталации. Това каза Ивелина Василева, министър на околната среда и водите в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Министър Василева обясни, че новата ОП „Околна среда” е одобрена от ЕК още в средата на месец юни. „Проведохме всички дейности, които са необходими за подготовка на реалното й стартиране. То беше факт на 31 юли, когато обявихме първите покани за проектни предложения”, уточни тя.

По думите й, компостирането е много сериозен акцент във финансовия ресурс, който се осигурява за подпомагане на политиката, която се провежда от общините, за управление на отпадъците. „Както и в миналата оперативна програма, така и в новата, сериозен елемент от финансирането е насочен към управление на отпадъците по начин, който изцяло съответства на принципа, че отпадъкът е ресурс”, обясни Василева и добави, че затова подпомагат общините, за да доразвият своите системи, които вече са налични, а там, където не са, продължават усилията заедно с тях, за да бъдат изградени те.

„Отпускаме 97 млн. лв., които ще бъдат предоставени на общините, които имат желание да кандидатстват и да изградят такива инсталации, като всички общини имат правото да кандидатстват. Затова е необходимо да подготвят необходимата документация, да извършват своите анализи, да представят съгласувателните документи и ще получат безвъзмездно финансиране”, каза още министърът на околната среда и водите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес