Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

2200 сдружения искат финансиране за безплатно саниране на блока

Досега са регистрирани над 2200 сдружения на етажни собствености в панелки, напиращи да се включат в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за която са отделени от хазната 1 млрд. лв., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството“ (МРРБ), пише „Монитор“.

Вече сключените договори между общини и сдружения на собствениците са над 1400. Подадените искания към Българската банка за развитие (ББР), през която минава финансирането, са 1377, а сключените договори за целево финансиране са 1204.Само четири месеца след като се даде официален старт на националната програма, на 23 юни се откри строителството на първата одобрена сграда в община Благоевград. Скоро предстои да започне обновяването и на втората сграда в административния на Пиринска Македония.До 23 август се планира първата панелка там да бъде завършена.

По блок 36, с 4 входа в благоевградския квартал „Ален мак“, разположен на пътя за Солун, се работи ударно. В средата на миналата седмица строителите вече махнаха предпазната мрежаот скелето и вече се виждат първите резултати. „В 6 часа сутринта работниците вече са на скелето. Не спират и събота и неделя“, коментираха живеещи от блока. От общината уточниха, че първата панелка, обновявана по програмата в страната, е с РЗП от 2036 кв м. Договорът за санирането й е за 544 644 лв. или по почти 266 лв. на квадрат.

От строителното министерство обясниха още, че в отделните общини проектите са на различен етап на изпълнение. На една част сградите се правят технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, а на други се изготвят инвестиционни проекти. Има общини, които организират и провеждат обществени поръчки за инженеринг (проектиране и изпълнение на обновяването).

Засега не се знае до края на строителния сезон колко ще са обновените панелки по държавната програма, уточниха от МРРБ, защото процесът се управлява от местните власти. Има технологични срокове за организиране и провеждане на обществени поръчки за изпълнение на отделните дейности, а това отнема време. Предвид темповете, с които работят някои от общините, обновените панелни сгради до края на година ще бъдат немалко, прогнозират от МРРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете