Търново с огромен парк, нова болница, стадион и улици

До есента Велико Търново ще разполага с огромен парк, нова болница, основно реконструиран стадион и реновирани улици. В последните месеци по обектите се работи активно, а майсторите са на терен до 21ч вечерта. Финансирането за новите придобивки е не само европейско, но също държавно и местно.

180 декара парк се оформя на хълма Света гора. В огромната зона за отдих се инвестират 1,9 милиона лева, които Общината усвоява по оперативна програма „Регионално развитие”. Заради временното замразяване на европейските средства за градско развитие изпълнението на проекта се забави, но кметът Даниел Панов /ГЕРБ/ успя да договори отсрочка. На Света гора вече има осветление, над 6 километра алеи, 30-метрова панорамна тераса, детски и спортни съоръжения, атракциони и др.

10 милиона лева струва пълното обновление на комплексния онкологичен център, който също вече е почти готов. 6,5 милиона лева е европейската финансова помощ, а над три милиона лева Община Велико Търново осигури от собствения си бюджет. Здравното заведение ще разполага с апаратура от последно поколение и ще обслужва пациенти от цялата страна.

Над 5 милиона лева държавни средства бяха инвестирани и в градския стадион „Ивайло”. Тревното покритие е направено по критериите на УЕФА и ФИФА, а лекоатлетичеката писта прави обекта подходящ за домакинстване на международни състезания. Напълно обновени са и вътрешните спортни зали.

С 4,6 милиона лева помощ от правителството на Бойко Борисов старата столица ще разполага и с реновирани булеварди и улици. По основните пътни артерии се работи от месец. Те ще бъдат с нови тротоари и нов асфалт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони