Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Ваньо Шарков :До 2020 г. няма да има линейка на повече от 4 години и ще стигат навреме

До 2020 г. всички линейки трябва да са на най-много 4 години, а чрез реорганизация в Бърза помощ лекарите да достигат до всеки един болен в което и да е населено място за най-много 20 минути. Това обяви пред БиТиВи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

По думите му една от първите мерки за подобряване на спешната помощ вече дава своя резултат и това е увеличаването на заплатите на спешните екипи. За да достига помощта достатъчно бързо пък ще се въведе групиране на пациентите според тежестта на тяхното състояние.

Според зам.-министъра не трябва да се прави разделяне между лекарите с категориите труд и подчерта, че всички медицински експерти трябва да имат еднакви права и да получават достойно възнаграждение.

Нова здравна програма за майки и деца от 1 септември

Министерството на здравеопазването на 1 септември ще постави началото на нова здравна програма за майки и деца. Чрез нея ще бъдат осигурени безплатни медицински грижи, изследвания и прегледи за децата и майките.

„Миналата година имаше 0 лева за майчино и детско здраве. Всяка една майка и нейните деца, когато имат хронични и редки заболявания, да не трябва да се лутат, а да знаят къде да отидат”, обясни Шарков целта на новата програма.

редвижда се създаването на здравно-консултативни центрове във всички областни болници в страната – те са 28 на брой. В тези центрове на разположение ще бъдат психолог, социален работник и координатор за децата и родителите. Там ще се събират данни и за актуализирането на регистър на деца с хронични заболявания. В тези центрове всяко дете може да получи индивидуален план за лечение след съответните прегледи.
Освен здравно-консултативните центрове ще бъдат изградени и високоспециализирани центрове в университетски болници в страната – в София, Варна, Пловдив и Плевен, където ще се грижат пък за децата с по-специфични и редки заболявания, като муковисцидоза, мускулна дистрофия, вродени сърдечни малформации, детска церебрална парализа.

Ще се работи активно и за профилактика и ранна диагностика при увреждания. Педиатрите ще бъдат обучавани за ранно откриване на аутизъм при деца до 3 години, например. Изцяло ще се поема от здравното министерство и биохимичният скрининг на бременните жени, който определя риска детето да се роди с дадено увреждане.

Ще започне и масивна, мащабна информационна кампания за нуждите и ползите от ваксинацията. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си.

Шарков обясни, че целта на министерството ще е първо да направи проучване за всички страхове на родителите и след това с помощта на специалисти ще се направи всичко възможно те да се изчистят. Ще има информация не само за ползите, а и за противопоказанията при имунизациите, така че всички родители да са спокойни.

„Обратното означава да се върнем в Средновековието и до болестите, от които са измирали хиляди хора преди ваксините”, заяви зам.-министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.