На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

ТЕЦ “Марица изток 2” е на загуба за шестмесечието

Държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” реализира нетна загуба от 28.634 млн. лв. за първите шест месеца на годината при печалба от 1.440 млн. лв. за същия период на миналата година, пише “Капитал Daily” като се позовава на отчета на дружеството.

В анализа към него дружеството посочва като една от основните причини за намаление на печалбата си увеличените с 19 млн. лв. разходи за емисии парникови газове, които енергийният регулатор не е включил при определянето на цената за изтеклия едногодишен ценови период и намалените приходи от продажба на студен резерв. С 6 млн. лв. са нараснали и разходите за амортизации.

Разходите за персонал запазват относително постоянния си размер от 55 млн. лв. Това би трябвало да се промени към края на годината заради предприетата политика за намаляване на административните разходи на държавните енергийни дружества с 10%, която беше обявена от Министерството на енергетиката, таховня изданието.

Приходите на дружеството за полугодието бележат ръст от близо 10 млн. лв. Това се дължи най-вече на продажбите на електрическа енергия и разполагаемост на НЕК за битовите потребители (регулиран пазар).

За разлика от ТЕЦ “Марица-изток 2” държавните “Мини Марица-изток” отчитат нетна печалба от 28.063 млн. лв за първите шест месеца на годината, сочи съкратеният финансов отчет на дружеството. За сравнение – за цялата 2014 г. компанията е реализирала печалба от 4.340 млн. лв. В същото време обаче задълженията й по заеми към свързани лица растат, като от 54 млн. лв. в края на миналата година те са достигнали 95 млн. лв. в средата на 2015 г.

Като основна причина за добрия резултат на дружеството все пак може да се посочат увеличените приходи от продажби с близо 90 млн. лв. до 296 млн. лв. От тях с най-голям ръст са продажбите към ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”, следвани от другия американски ТЕЦ “AES Марица-изток 1” и “Брикел” на Христо Ковачки.

НЕК е единственото от държавните енергийни дружества, което не е публикувало финасовия си отчет за шестмесечието, както изисква законът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.