Разследват полицейско насилие в Дебелец

Изяснява се дали пътен полицай от Велико Търново е скочил върху моторист в движение, за да го спре за проверка и след това обвинил невръстния водач, че е направил опит да го прегази. Скандалът гръмна след като 14-годишният Борислав Иванов разказа, че катаджията се е хвърлил върху него, докато е управлявал двуколесното си возило.Осмокласникът твърди, че е жертва на полицейско насилие.

Инцедентът се разиграл около 22 часа на 30 юли. В злополучната вечер Борислав шофирал мотопед по улица в Дебелец. Бил трезвен, нямал книжка, а моторът, който си купил сам пред два дни бил без документи. Момчето казва, че е карало с около 50 км/час, когато изненадващо пред него изкочил катаджията. Ден след случката пък от полицията излезе информация за 14-годишен водач на мотопед е прегазил полицейски служител. Според бюлетина пътният полицай подал знак за спиране с палка, но мотористът не само не се подчинил, но и увеличил скоростта, блъснал униформения служител и се опитал да избяга от мястото на инцидента.

„Патрулката не се виждаше, защото беше скрита зад завоя. Изведнъж видях стоп-палка. Нямах време да реагирам, но рязко намалих скоростта и в този момент полицаят ми скочи на врата. Хвана ме за кръста, после за тила и ме събори. Стреснах се и паднах от мотора“, разказва ученикът.

Борислав твърди още, че в този момент от патрулката излязал втори полицай и го повалил на земята като се нахвърлил върху него с ритници.

„Това стана на 20-30 метра от дома ми. Започнаха да ме ритат. Получих няколко удара. После ми сложиха белезници, обиждаха ме. Казах, че искам да извикам родителите си, но единият от униформените ме удари пак. Нареди ми да влизам в полицейската кола и да не мърдам”, обяснява осмокласникът.

Той допълва, че в управлението полицаите обвинили момчето, че умишлено блъснало колегата им и го принудили да смени писмените си показания.

„Предупредиха ме, че това няма как да се е случило и да помисля добре, защото щяло да се стигне до следствие и да стане много по-сложно”, обяснява Борислав.

Момчето се жалва, че е удряно в гърба. Има и охлъзване на главата при падането на земята. Борисалв признава, че има вина, защото е карал нерегистриран мотор и не е правосбособен водач.

„По случая има образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура във Велико Търново. Разпоредил съм вътрешна проверка, която да изясни дали пътните полицаи имат вина. До двайсетина дни ще имам резултат от служебната проверка и ако служителите са превишили правомощията си, ще им бъдат наложени наказания.”, коментира пред „Труд” директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Димитър Машов.

Иззети са записите на охранителна камера, на които са запечатани кадри от случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини