Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Издирват стрелец, ранил с въздушна пушка минувач

Наркодилър “изгоря” след сделка с хероин за 3,90 лв.

Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

115 години от създаването на Порт Бургас Стих на Хр. Фотев ще вдъхновява фотоконкурс

Осъдиха бензиностанция да плати за травма на клиентка

Над 27 000 читатели посетили за година библиотеката в Горна Оряховица Най-малкият абонат е 5-годишната Ралица Арабаджиева

Борисов към Орбан: Предлагаме 100% надеждна охрана на външните граници

Орбан за Борисов: Границите могат да се опазят само от решителни лидери

Сотир Цацаров изиска делото за прегазената жена в село Търнава

Сидеров иска парламентарна комисия да изчисти името на Левски

Верижна катастрофа запуши столичния бул. „Цар Борис III”

Иззеха мариухана за 216 000 лв. от оранжерия в Шуменско

Френско списание прави равносметка за сделките на Саркози с Либия осем години след освобождаването на сестрите ни

Снимка: Община Велико Търново

Френското списание Marianne посвещава месец август на историята за освобождаването на българските медици от Либия през 2007 година като публикува статии от този период.

Хаос в Париж, шумотевица в Триполи. За две седмици случаят с освобождаването на българските медицински сестри и на палестинския лекар от Либия придоби размерите на скандал. Това е първият гаф на екипа на Саркози, който още през есента ще трябва да дава обяснения пред разследващата парламентарна комисия, пише френското издание Marianne в статия от 11 август 2007 година.

Красивият медиен успех на Сесилия може да се превърне в грозно петно върху правителството. И всичко това защото един човек говори твърде много. Именно синът на Кадафи – Сейф ал Ислам, е този, който непрекъснато прави признания и кара френската страна да реагира, да отрича, да признава, и всичко това в безпорядък. Бившият президент Никола Саркози говори три пъти, но това не беше достатъчно.

Бернар Кушнер, Клод Геан, Давид Мартинон, Жан-Пиер Жуйе, Ерве Морен също се втурнаха във вихъра. Когато обаче не си противоречат, техните изявления не хвърлят по никакъв начин светлина върху обстоятелствата около освобождаването на медицинските сестри.

Самият Сейф ал Ислам се забавлява да оповестява сметката за споразумението пред различни медии. „Най-малко 300 милиона евро“ за болницата в Бенгази, „сума в порядъка на 400 милиона евро“ за семействата на заразените деца; „опрощаване на либийския дълг“ към редица европейски страни – може би няколкостотин милиона евро; оръжейни договори за с Европейската авиационна отбранителна и космическа компания и накрая „голям ядрен реактор, който ще купим от Франция за милиарди“…

„Не е имало сделки“, твърди от своя страна Саркози. Ако се съди по изчисленията на сина Кадафи обаче споразуменията около освобождаването на българските медици възлизат на милиарди евро.

Официално върната в международната общност през 2003 година, след като се ангажира да се откаже от програмата си за придобиване на оръжия за масово унищожаване и да обезщети жертвите на терористичните актове, извършени от режима на Кадафи, Либия все пак си остана изолирана. В Брюксел, Лондон и Париж бе решено да не се предприемат стъпки за сътрудничество и продажба на оръжия, докато сестрите и лекарят не бъдат освободени от Либия.

Саркози, който очевидно е бил в течение на започналите през 2004 година преговори за оръжейните продажби, ще срещне големи трудности да докаже, че преговорите не са завършили с крупен „пакет“. По същия начин той ще трябва да обяснява и условията, поставени от Катар, който е бил призован да помогне на Париж, за да финансира част от споразумението.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.