400 хиляди души в Копривщица за събора на града

Кметът на града забрани чалгата на събора, Азис и Преслава се изгавриха с него

Копривщица празнува своя 50-годишен фолклорен юбилей. Очаква се съборът от 7 до 9 август да бъде одобрен като световно културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Организатори на фестивала са Министерството на културата, Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и община Копривщица. Акцентът е върху народното ни творчество - такова, каквото то се е запазило до днес.

"Тази година очакваме от 15 до 18 хиляди участници, а иначе последните изследвания показват, че 350-400 хиляди посетители идват за тези три дни. Най-голям интерес е доказано, че имаме от японци, от САЩ, Швеция, Кейптаун, та чак до Аляска, съобщи Генчо Герданов, кмет на Копривщица, пред бТВ. Началото на надпяванията в Копривщица е поставено през 1965 година от известния изследовател на българския фолклор професор Райна Кацарова - Кокудова.

Кметът на градa Генчо Герданов забрани със заповед пускането и слушането на чалга музика по време на XI национален събор на народното творчество. Заповедта зарадва ценителите на стойностната музика и народния фолклор, които се надяват примерът на Генчо Герданов да бъде последван и от други кметове в страната.

Преслава и Азис се изгавриха със заповедта на градоначалника.

Двамата изпълнители взеха на подбив заповедта и се впуснаха в иронични подмятания на страницата на Азис във Фейсбук. "Принцът", както сам той се титулува, репликира заповедта на кмета на Копривщица с: "Ей сега ще си разбия главата в стената от яд". „Не мога да се успокоя, не спирам да плача“, отвърна му "разстроената" Преслава.

„Моля ти се да се успокоиш… Все някой ден и нас ще ни поканят на това „бляскаво събитие“, успокоява я Азис.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов, заяви, че иска на събора да има само българска музика, тъй като това е най-българския събор, а и се провежда веднъж на всеки 5 години. По думите му той не желае чалга музика на събитието, тъй като тя не подхожда на фолклорния характер на събирането.

А поп фолк звездите не са поканени да пеят по причината, че изпълняват предимно чалга. Преслава и Азис обаче се изгавриха с градоначалника, подигравайки го, че излишно придава важност на събитието

„Губя надежда вече“, присмехулно се оплаква Преслава, а Азис я успокоява „Няма пък, ще пеем някой ден и в Копривщица“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони