Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охрана

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

Влак прегази мъж между Берковица и Монтана

Евростат: Най-голям брой кандидати за убежище у нас са регистрирани от Афганистан

Собственикът на Нова тв купи и бизнеса на “Теленор” в България Сделката включва активите на телекомуникационната фирма в Централна и Източна Европа

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за трафик на хора през границата Задържани са 18 души

Лимузина вижда в тъмното Пускат специална серия First Edition

Нивото на язовир „Кърджали“ е на 20 сантиметра от преливния ръб

Депутатите от ГЕРБ с декларация заради позицията на Таско Ерменков за Крим

Никола Саркози вероятно е освободен от ареста

В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел в разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Поне 32 кв. м за палатка ще осигуряват къмпингите

Управите на къмпинги с една звезда ще трябва да осигуряват поне по 32 кв. м на палатка, по 40 кв. м, ако са с две звезди, а тризвездните – поне по 50 кв. м. Всяко място за палатка трябва да има възможност за електрическо захранване. Това предвижда одобрената днес от правителството Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията.

Предвижда се в къмпингите териториите за палатки, каравани и кемпери и за бунгала да са разграничени и маркирани като всяка къмпинг единица трябва да има ток, а караваните и кемперите – и вода.

С подзаконовия нормативен акт за първи път в България се въвежда и регламент за условията, на които трябва да отговарят апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости. Посетителите на хостели ще получават безплатна карта на населеното място, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi.

В по-старите градските хотели ще се допуска до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за съответния брой звезди, ако това е съобщено предварително на потребителите. Облекчението е европейска практика, когато техническото преустройство е невъзможно.

Въвеждат се и специални правила за посрещане и обслужване на хора с увреждани. За първи път са разписани изисквания към менюто на закуската, към услугата “ол инклузив”, съдържанието на румсървис.

С наредбата се въвежда задължително изискване за наличие на единен вътрешен телефонен номер 9 в хотелите за връзка с рецепциите. Така туристите ще бъдат улеснени, ако трябва да извикат бърза помощ.

Посочени са изискванията за образование, професионална и езикова квалификация, каквито трябва да притежават ключовите фигури от персонала на обекта в зависимост от категорията.

С документа туристическите обекти се разделят в две категории – клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, и клас Б – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Премахнати са неактуалните изискванията и са създадени нови, съобразени със съществуващото положение и тенденциите в предлагането, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Тя информира, че се опростяват и се намаляват формалните изисквания към местата за настаняване от клас Б, с което се създават по-добри условия за семеен или малък бизнес. Същевременно се повишават изискванията към висококатегорийните хотели, свързани с комфорта на туриста. Например, фиксирани са размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, съдържанието на минибара и др.

След влизане в сила на наредбата действащите места за настаняване и заведения за хранене ще разполагат с 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Всички новосъздадените обекти след датата на обнародването й ще се категоризират по новите изисквания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.