Поискаха по 7,5 г. затвор за 18 турски журналисти, пропагандирали терор, публикувайки снимката на похитен прокурор

Прокуратурата в Истанбул е подготвила обвинение по делото за пропаганда на терористичната дейност във връзка с вземането като заложник на истанбулския прокурор Селим Кираз, въз основа на което 18 журналисти ги заплашват по 7,5 г. затвор, съобщи вестник "Хюриет".

Прокуратурата води разследването от април по повод публикациите в редица турски медии фотография на Кираз, направена от отвлекли го терористи и разпространена чрез социалните мрежи. Сред обвиняемите са главният редактор на вестник „Cumhuriyet” Джан Дундар и журналисти от изданията Sok, Posta, Yurt, Bugun, Ozgur Gundem, Aydinlik, BirGun.

Според обвинителния акт, журналистите се опитали да докажат терористичната организация като „силна и способна на решителни действия”. Журналистите отхвърлят обвинението. Дундар обяснил публикацията на фотографията като желание да покажат „уродливото лице на тероризма”.

Членове от ляворадикалната екстремистка групировка взеха на 31 март Кираз като заложник в истанбулския Дворец на правосъдието. По време на операцията по освобождаването му двамата терористи бяха убити, а Кираз почина в болница от 5 огнестрелни рани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят