Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Отказът на ВСС за дисциплинарка срещу Владимира Янева е незаконен

Изображение: Pixabay

Категоричният отказ на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е незаконен.

Това става ясно от определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на правосъдния министър Христо Иванов срещу решението на съдебния съвет да не се занимават с действията на Янева по аферата с незаконни СРС-та, известна като “Червеи”, съобщи БГНЕС.

Върховните магистрати Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров отменят решението на ВСС за отказ да образува дисциплинарка срещу Янева и връща материалите на съвета за ново произнасяне съобразно закона и мотивите на съда. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

В мотивите си съдът посочва: “Въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането. Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани, или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание”.

Тримата висши магистрати Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров обясняват, че в рамките на производството следва да бъдат изяснени евентуално съществуващи в предложението противоречия или несъответствия и при преценка за тяхната значимост ВСС може да вземе решение да не наложи дисциплинарно наказание. Според съдиите от ВАС същото се отнася за преценката дали твърдените нарушения са свързани с произнасянето на съдията по същество, т. е. дали действията или бездействията му попадат в обхвата на функционалния му имунитет или са извършени извън неговата правораздавателна компетентност и в нарушение на служебните му задължения.

Припомняме, че през април министърът на правосъдието Христо Иванов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) три решения на Висшия съдебен съвет (ВСС), с които на два пъти бе отказано образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за нейни действия като председател на Софийския градски съд (СГС), както и образуването на дисциплинарно производство срещу следователя в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Петьо Петров.

Иванов внесе на два пъти предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира Янева, за извършено от нея нарушение – “неизпълнение на други служебни задължения”. 

ВСС оставил като недопустимо и двете предложения на министъра за налагане на дисциплинарно наказание на Янева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете