На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Скандали и сблъсъци на общинската сесия във Варна

50 минути след обявения за начало час на сесията на Общинския съвет и в под напора на хиляди протестиращи започна 42-то заседание на градския парламент. Сесията започна с минута мълчание в памет на починалата съветничка д-р Лидия Петкова от БСП. След това клетва положи новият съветник, който ще заеме мястото – Георги Козарев, пише varnautre.bg.

Веднага след това председателят на Общинския съвет Иван Луков даде думата на протестиращите. Костадин Костадинов предложи да бъде преместена точката за плана за “Чайка” напред и да се разгледа програмата ин витро, срещу чието отпадане също стана причина за протест сред майките. Той поиска останалите точки да отпаднат. От другия край на залата стотици недоволни ревнаха “Възраждане”, с което показаха, че няма да се откажат от протеста срещу социалния блок и Стратегията за интеграция на циганите.

Думата взе варненка, която обясни, че е била финансово подкрепена от програмата ин витро на общината и със сълзи на очи коментира, че спирането й ще “удари” по и без това ощетените бездетни двойки.

10:00 Нова схватка се разви между фенове на Спартак и Янко Станев. Един от привържениците нападна словесно Станев, а друг го замери с дневния ред.

10:10 Съветникът Петър Липчев също предложи да се промени дневния ред , като в първа точка да бъде гласуването за отмяна на Плана на “Чайка”, във втора – да се гласуват помощи и сесията да се разпуска. Това мигновено взриви залата. Останалите протестиращи нададоха викове “Възраждане”, “Вода” и пр.

10:18 Думата взе представител на ресторантьорите и търговците, които протестират тъй като техни искания за промени в наредбата, касаеща тротоарното право вече година и половина отлежават, без да бъдат разгледани.

10:24 Членът на сдружение ФК Спартак Варна Атанас Атанасов отново постави исканията си базата на СК Локомотив да бъде предоставена за ползване на клуба, които е припознат за автентичен от феновете.

10:30 Хора от кв. “Левски” възроптаха срещу това, че общината сече живи дървета в квартала им, които са садени от самите граждани. Вълна недоволство се надигна срещу домоуправителката в кооперация в “Левски”, която разказа за случая. Друг протестиращ се развикаха, че е време да започне приемане на точките от дневния ред. Жена от “Младост” взе думата, за да поиска улица край дома й да бъде асфалтирана.

В залата започнаха скандирания “Гласувайте” от все по-изнервените протестиращи. Съветникът Костадин Костадинов отново предложи дневния ред да започне с точката за “За “Възраждане” няма проблем – не се гласува – няма блок”, предложи Костадинов.

10:36 Започна гласуване на дневния ред. По предложение на председателят Иван Луков точката за промени в наредбата за гробищните паркове отпадна. Веднага след това той подложи на гласуване да отпадне и точката за Спартак. Последваха освирквания. Феновете останаха в залата.

За 12-ти път Общинският съвет отхвърлиха предложението на Костадин Костадинов за смяна на наименованията на местностите с турски имена.

10:52 Съветниците гласуваха точката за “Чайка” да мине напред в дневния ред на заседанието, с което най-после си заслужиха първите аплодисменти на протестиращите.

11:17 Стратегията за интеграция на ромите във Варна 2014-2020 да отпадне, предложи Костадин Костадинов, според когото въпросния документ е дискриминационен, тъй като облагодетелства циганското население. В отговор Марица Гърдева посочи, че само Варна нямала приета такава програма и тя не трябва да отпада. В отговор последваха освирквания и оглушителни крясъци “Еничари”. Представители на недоволните от кв. “Възраждане” посочиха, че 4000 подписа са вече събрани срещу социалния блок. “Не искаме да живеем с цигани”, изрева на микрофона един от протестиращите. “Забравете тази тема социална сграда във “Възраждане”, предупреди той съветниците. Докато протестиращият говореше от трибуната, Янко Станев го изблъска и почти събори банката. Това отново взриви залата. Викове “Оставка” разтресоха общината, а Янко Станев се изниза от масата, откъдето се води заседанието.

11:23 Появи се кметът на Варна Иван Портних, който изчака залата да се усмири и предложи оттеглянето на Стратегията за интеграция на ромите, което предизвика аплодисменти. “Другата седмица започва събарянето в Максуда. По темата с “Чайка” аз последния човек, който може да се каже, че е привърженик на плана”, посочи кметът.

11:41 В дневния ред все пак влезе точката за ФК Спартак Варна, които искат да ползват базата на СК Локомотив. След гласуване отпадна предложението да се разгледа и приема Стратегията за интеграцията на ромите.

11:54 Оттегляне на предложението общинската фирма “Градски транспорт” да вземе линиите на частния “Транстриумф” направи Ивайло Митковски, който обясни, че такова решение вече е вземано. Пламен Начков също се присъедини с мотива, че не трябва да има монопол от един превозвач. “Кажете кой ще даде гаранции, както Жельо Алексиев обясняваше, че ще ни назначат на работа в “Градски транспорт”, взе думата служителка на частния превозвач. Протестиращи от “Транстриумф” също поискаха оттегляне на точката. Въпреки това съветниците гласуваха тя да остане в дневния ред.

12:15 Три часа след началото на сесията, съветниците приеха дневния ред с много отпадания, добавяния и разместване на точките. Против гласува Янко Станев, който взе думата, за да обясни отрицателния си вот. “Не съм съгласен, че заради една група хора, ще бъдат ощетени друга група хора”, каза той визирайки отпадането на Стратегията за интеграцията на ромите. С изказването си си изпроси поредната порция освирквания.

12:23 Започнаха питанията към кмета.

13:00 В първата точка след питанията започна обсъждането на предложението приетия ПУП на “Чайка” да отпадне. След бурни дебати градските парламентаристи отмениха плана за застрояване на квартала, а протестиращите напуснаха.

13:40 След гласуване на почетни граждани на Варна , съветниците излязоха в обедна почивка до 15 часа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.