Борисов: Обещал съм на Ненчев - ремонтът на изтребителите го финансираме целия

Искам специално пак да благодаря и на прокурорите, на МВР, на ДАНС, особено на БОП, на Дирекция на полицията, защото тези звена, които направихме водят битка с корупцията и контрабандата. Това са черните пари, които се генерират. Това са сто процента черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава.

Такива похвали отправя премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание след като чува кратък отчет на зам. финансовия министър Кирил Ананиев за увеличение на приходите.

По данните на Министерството на финансите към края 31 юли 2015 г. изпълнението на приходите ще бъде малко над 19 милиарда лева, което представлява 62,7% от годишния размер – непостиган в последните години размер, казва Ананиев, се разбира от стенограмата на заседанието. Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв., като за същия период на миналата година дефицитът е бил 1 147 милиона лева, съобщи на днешното правителствено заседание той. "Агенция "Митници". Само за месец юли са събрани 64 милиона лева повече от акцизи и това е точно в резултат на борбата с корупцията и измамите, които съществуват по нашите митници и граници. Така че, това е един действително впечатляващ резултат", заявява Ананиев.

"Това са черните пари, които се генерират. Това са сто процента черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава. Сами разбирате, всичко това е отивало в частни джобове и се изправя срещу нас. Затова искам още един път да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля, има правителство. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори са точно тези, които понасят най-големите щети в момента. Защото това означава да няма държава шест-седем месеца, това е… сега даже кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството. Така и така не могат да работят, поне да си ги поправят. Смятайте какво чудо е срещу нас! Така че, още веднъж – търпение, воля, сила", призовава Борисов.

Премиерът подчертава, че "където може, подпомагаме, до приемането на новия бюджет ще се стараем – да, ето и за съдебната система дадохме миналата седмица, да, на Ненчев съм му казал (Ананиев, да знаеш, че съм му го обещал, на Горанов да му кажеш), сложи ли ми договор за ремонт на изтребителите на масата, му го финансираме веднага целия, за да гарантираме няколко години стабилност, докато се провеждат консултации и предварителни разговори, за да могат да се подготвят", обявява премиерът.

Борисов обявява пред министрите, че трябва спешно да се ремонтират и военните хеликоптери, които гасят пожари. "Има два големи хеликоптера, които носят кошовете с водата. На единия му изтече ресурсът на двигателите. Остана другият. Ремонт на двигателите трябва, то е някъде около милион или под милион, ако се прави в… За колко двигателя?", обръща се към военния министър премиерът. Николай Ненчев веднага отвръща, че "два двигателя трябва спешно да отремонтираме". Борисов бързо изчислява - два милиона. "Така че, сега го действайте, за да не се губи време, защото не се знае до октомври какво и как ще се случи. А пък за новия бюджет като се планира, ще имате грижата да прибавите. Значи днес митниците и данъчните да работят за два милиона в повече още", казва Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес