Кметът на Карлово разследван от прокуратурата за длъжностно престъпление (обзор)

Окръжна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство, по което е следвало на 30 юли и на 4 август т.г. да бъде предявено обвинение на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов за извършено от него длъжностно престъпление, съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Обвинението срещу него е свързано с извършено престъпление за периода от април 2013 г. до април 2014 г., през което време в качеството си на кмет на община Карлово не е положил достатъчно грижи за ръководене, управление и стопанисване на повереното му имущество - комплекса "Баня Голф енд Спа Резорт". Това впоследствие е довело до разпиляване на имущество в размер на 22 849 лева, твърдят от прокуратурата.

Според разследването се касае за извършени финансови разплащания към три лица по оперативна програма "Околна среда 2007-2013 на Министерството на околната среда и водите. Магистратите установили, че трите лица, назначени в община Карлово, са били в близки отношения с кмета Кабаиванов, и никога не са посещавали работното си място и не са извършвали дейности, свързани с парите, които са получавали. Обвинението е квалифицирано като умишлена безстопанственост.

На 30 юли обвинението не е било предявено, тъй като на същия ден призованият Емил Кабаиванов е постъпил спешно в болница. При следващото призоваване на 4 август отново не е било предявено обвинение, а причината е ново постъпване на кмета д-р Кабаиванов в болнично заведение.

Следващото призоваване на кмета на Карлово Емил Кабаиванов за предявяване на обвинение е на 12 август 2015 г. За това са уведомени надлежно самият Кабаиванов и неговия адвокат. Разследването е в активна фаза, твърдят от прокуратурата.

"Труд" потърси за коментар на предявените му обвинения кмета на община Карлово и заместник-председател на Националния съвет на СДС д-р Емил Кабаиванов, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини