Едва един от всеки 10 българи спортуват активно

Британската полиция се свърза с руски емигранти, за да обсъди безопасността им след убийството на бизнесмена Николай Глушков

Повече от 100 полета са отменени днес от летище „Хийтроу“

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Уволниха зам.-директора на ФБР

20 000 зрители и дъжд за ЦСКА – „Левски“

Съдията, който не дава дузпа

На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Ремонтират централен водопровод в Бургас

Саудитска Арабия и хутите водят тайни преговори за спиране на войната

Кремъл загробвал някогашния финансов колос Газпром

Иван Пачелиев, легионерът от Орешник. Снимка: БТВ

Днес руският енергиен гигант „Газпром” е само сянка на онзи финансов колос, който беше преди 7 години, когато неговите шефове обещаха пред Владимир Путин, че ще доведат активите му до 1 трилион долара, пише EurasiaNet.org.

Тогава според международните одити, стойността на компанията се оценяваше на 367 милиарда долара, но днес тя е едва 51 милиарда долара. „Газпром” разработва едни от най-големите в света находища на нефт и природен газ, но добивите падат, падат и доходите от износа на енергийните суровини.

Причината за упадъка на руския енергиен колос е в това, че той бе използван като „най-мощното геополитическо оръжие на Кремъл”, изпълняваше и изпълнява поръчки на властта и не може да се развива като чисто търговско предприятие.

Владимир Путин подчини компанията на своите политически цели в резултат на което „Газпром” започна да купува медии, да внася баснословни пари за Олимпиадата в Сочи и да шантажира с цени най-близките съседи на Русия.

Повечето от проектите, изпълнени в последните години от компанията по настояване на руското правителство са считани за важни от геополитическа гледна точка, но са крайно рискови от финансова гледна точка. Само парите, отделени за двете самопровъзгласили се републики в Украйна струваха колкото десеткратно съкращаване на добивите през първата половина на 2015 година, отделно бяха изгубени и 6 милиарда долара от глоби и пропуснати ползи.

Днес вече е повече от ясно, че идеята на Кремъл да прекъсне износа на природен газ към Европа през Украйна вече не е по силите на „Газпром” да бъде реализирана и след 2019 година.

Но най-големите загуби руската енергийна компания се очертава да понесе от сътрудничеството си с Китай. Подписаният от Русия и Китай договор с 30-годишен срок за износ на природен газ и нефт за 400 милиарда долара бе пресметнат при цена на петрола от 100 долара за барел, а в момента тя е едва наполовина.

Така приходите, които са заложени ще трябва да се намалят наполовина. Освен това „Газпром” носи цялата отговорност за строителството на нов газопровод и инфраструктура в труднодостъпни планински терени. Китай така и не внесе обещаните 25 милиарда долара от своя страна и руснаците започнаха строителството само със собствени средства.

Така в крайна сметка, за да спечели нещо след завършване на газопровода до Китай, руската компания ще трябва да продава газа по 340-380 долара за 1000 м3, което изглежда невъзможно при днешната конюнктура.

А за да изгради допълнителните тръби по „Северен поток” и целия „Турски поток” „Газпром” ще трябва да похарчи 125 милиарда долара, което е 2.5 пъти повече от стойността на компанията в момента.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.