Пряка демокрация във Варна: Общинският съвет бе окупиран (обзор)

Батални сцени с обиди, блъскане и псуване на общински съветници беляза последната сесия на местния парламент във Варна. Причина за бойното настроение бяха няколко конфликтни въпроса, които трябваше да решават на последното си заседание преди лятната ваканция. Зала "Пленарна" бе окупирана още от ранни зори от 4 големи групи протестиращи, които настояваха общинарите да приемат тяхната гледна точка по 4 различни теми.

В един и същ момент протестираха хора срещу изграждането на социален блок в кв. "Възраждане", жители на "Чайка", които настояват за отмяна на одобрения Подробен устройствен план (ПУП) на квартала, фенове на ФК "Спартак" и шофьори от частния превозвач "Транстриумф". Недоволните граждани попречиха сесията да започне по нормален начин, като не позволиха на председателя на съвета Иван Луков да открие заседанието. Най-гръмогласни бяха жителите на кв. "Възраждане", които искаха точката от дневния ред за приемане на Плана за интеграция на ромите до 2020 г. да бъде оттеглена. Те бяха категорични, че няма да допуснат да се строят жилища за роми, каквото предвиждане има в стратегическия документ.

Протестиращите буквално нападнаха зам.-председателя на общинския съвет, настоящ лидер на СДС и бивш на ДПС Янко Станев. При опита му да напусне залата десетина граждани се нахвърлиха върху него и го повлачиха. Намесата на негови съпартийци предотврати по-нататъшна физическа саморазправа със Станев. Вербалните атаки обаче не спряха, като гражданите окупираха и пространството около трибуната на залата, заявявайки, че няма да оставят общинарите да работят, докато не изпълнят исканията им.
Пряката демокрация в действие накара кмета на града Иван Портних да пристигне на заседанието и да вземе думата. Въпреки че първоначално бе посрещнат с освирквания, изказването и действията на градоначалника определено успокоиха атмосферата. "Винаги съм казвал, че съм последният човек, който защитава ПУП-а на "Чайка"! Второто нещо, което искам да кажа, е, че има подвеждане по темата със Стратегията за ромската интеграция! Виждам, че това създава огромно напрежение. Именно заради това предлагам на съвета да оттегли тази точка. Трето, от следващата седмица започва събарянето на незаконните сгради в "Максуда", категоричен бе кметът, който след това изказване бе изпратен с аплодисменти.

ФЕНОВЕТЕ - ДОВОЛНИ

Привържениците на "Спартак" също си тръгнаха доволни, защото техният клуб получи за ползване Спортен комплекс "Локомотив", за което и настояваха. Веднага след това напрежението видимо спадна и съветниците успяха да приемат дневния ред за заседанието си около три часа след началото му.

Гражданите отмениха плана на жк "Чайка"

Намесата на кмета Иван Портних, който е и лидер на ГЕРБ-Варна, подейства стимулиращо на мнозинството в съвета, което го послуша и отмени Подробния устройствен план (ПУП) на жк "Чайка". На практика съветниците отмениха свое решение, с което бяха одобрили ПУП-а през месец март. Техният тогавашен вот бе предподставка планът да бъде обнародван в "Държавен вестник".

Кварталът е построен като завършен комплекс в средата на 80-те, след отчуждителни мероприятия. През 90-те години обаче след няколко съдебни решения на рестути са върнати десетина имота, въпреки отчужденията. По тяхно настояване през 2005 година започна изработването на ПУП-а, който десет години по-късно бе готов. Той предвижда изграждането на 13 нови сгради в квартала, срещу което от началото на юни живеещите в "Чайка" непрестанно протестират. На няколко пъти те блокираха пътя за Златни пясъци и нахлуваха на заседания на комисиите на съвета, за да отстояват позициите си. Те са на мнение, че каквото и да било строителство ще наруши зелената система на комплекса и на практика ще наруши неговата концепция. Освен протестите жителите на "Чайка" внесоха над 120 жалби срещу плана във Варненския административен съд, по които предстои насрочването на дела. Живеещите в "Чайка" многократно призоваваха съветниците да отменят решението си, за да спестят дългогодишни съдебни саги, каквото на практика и се случи в сряда. Видимо доволни от благоприятния развой, те си тръгнаха от общината с благодарности към общинарите. Въпреки това някои юристи смятат, че собствениците на имоти, които биха строили по отменения ПУП, ще жалят последното решение на местния парламент, което ще върне казуса в съда.

Монопол в транспорта на морската столица

Шофьори и служители на частния превозвач "Транстриумф" бяха единствените, които не получиха каквото желаят на общинската сесия. Те настояваха да не бъде гласувано решението общинската фирма "Градски транспорт" да бъде посочена за единствен оператор на всички линии от обществения транспорт във Варна. Това е изискване на управляващия орган по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" на стойност над 114 млн. лв. В момента двете фирми обслужват градските линии на Варна, а служителите в частния превозвач заявиха, че след решението те ще останат на улицата. Фирмата "Транстриумф" още в началото на седмицата предупреди, че ще съди общината, ако даде всичките маршрути на своето дружество. Частният превозвач заплаши и че ще спре да работи в разгара на летния сезон, но до момента не се решава на тази стъпка, а протестът е символичен - с плакати с надпис "Протест" на предните стъкла на рейсовете.
Съветниците обаче бяха категорични, че няма как да не дадат всичко на общинската фирма, защото в противен случай санкциите от ЕС биха били унищожителни за местната хазна. Председателят на тарнспортната комисия в съвета Желю Алексиев (ГЕРБ) обясни на протестиращите, че те няма как да останат на улицата, защото ще бъдат взети на работа в "Градски транспорт".

Общинарите са свикнали на скандали

Това далеч не е най-тежкият момент от съществуването на Варненския общински съвет. Протестите от февруари 2013 година, които доведоха да свалянето от власт на кмета Кирил Йорданов, бяха насочени и срещу местния парламент, с искане за незабавното му разпускане. Политиците тогава взеха доста насериозно настояването на протестиращите граждани, но успяха да отклонят напрежението от себе си с обещания за прозрачност, промениха правилника си и дадоха повече възможности на гражданското общество да участва във вземането на решения. Единственият, който напусна съвета, придружен от останалите двама от групата си, бе аптечният бос Веселин Марешки. За това и сега съветниците са 48, а не 51, колкото се полага на Варна.

Безспорно най-недолюбваната фигура сред съветниците е Янко Станев, който получава негативно отношение от почти всички групи, протестирали пред съвета през годините. Той влезе в настоящия мандат като лидер на ДПС, откъдето бе изключен, а към момента е шеф на местното СДС. На частичните местни избори той бе арестуван за купуване на гласове, но в последствие бе освободен, без да му бъдат повдигани обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини