Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

3,7 млрд. лева държат инвестиционните фондове Местните управляват 1,34 млрд. лева

Към всеки затвор – детска школа

Роман Абрамович

Поправителни домове за непълнолетни ще може да се разкриват вече към всеки затвор. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), приети днес от Министерския съвет по предложение на министър Христо Иванов.

ТВУ-то в Бойчиновци, което е и единственият останал поправителен дом в България, няма да функционира самостоятелно, а ще бъде прикрепено най-вероятно към затвора за рецидивисти във Враца. Официално ще има и поправителен дом за девойки, който ще е към затвора в Сливен. От вчерашното решение не става ясно как „детските школи“ ще са защитени от контакт с изпечените затворници.

Дава се възможност в затворите да се откриват общежития с по-свободен режим, както и да има помещения за арестанти. Идеята е така да се облекчат полицейските управления в градовете, където има затвори, ако разбира се, те имат свободна площ.
Промени в закона уреждат и електронното наблюдение на обвиняеми и подсъдими с мярка за неотклонение „домашен арест”, осъдени, които са в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и хора с пробационни мерки, на които е ограничено придвижването или трябва задължително да имат адресна регистрация по настоящ адрес. Тяхното проследяване е възможно по два способа – с електронна гривна, която следи къде ходят, и по телефона – т.нар. гласово разпознаване. Идентификацията става по произнесени от човека думи и фрази.

Изрично се забранява електронното наблюдение да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години и лица, страдащи от несъвместими с него заболявания.
Законът ще влезе в сила, ако бъде одобрен от парламента. След правителственото заседание вчера не стана ясно дали е осигурено финансиране за прилагането на модерните мерки за контрол над осъдени.

Електронно наблюдение в България се прави пилотно с финансиране от Норвежкия финансов механизъм и обхваща 180 души. Към началото на месец юли през електронно наблюдение са минали или преминават общо 156 осъдени граждани. От тях 126 души са с поставени гривни за контрол, а 30 се следят чрез гласово разпознаване. Според изпълнителите на проекта тази форма показва,че осъдените се дисциплинират и изпълняват наложените им ограничения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.