Към всеки затвор - детска школа

Поправителни домове за непълнолетни ще може да се разкриват вече към всеки затвор. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), приети днес от Министерския съвет по предложение на министър Христо Иванов.

ТВУ-то в Бойчиновци, което е и единственият останал поправителен дом в България, няма да функционира самостоятелно, а ще бъде прикрепено най-вероятно към затвора за рецидивисти във Враца. Официално ще има и поправителен дом за девойки, който ще е към затвора в Сливен. От вчерашното решение не става ясно как „детските школи“ ще са защитени от контакт с изпечените затворници.

Дава се възможност в затворите да се откриват общежития с по-свободен режим, както и да има помещения за арестанти. Идеята е така да се облекчат полицейските управления в градовете, където има затвори, ако разбира се, те имат свободна площ.
Промени в закона уреждат и електронното наблюдение на обвиняеми и подсъдими с мярка за неотклонение „домашен арест", осъдени, които са в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и хора с пробационни мерки, на които е ограничено придвижването или трябва задължително да имат адресна регистрация по настоящ адрес. Тяхното проследяване е възможно по два способа - с електронна гривна, която следи къде ходят, и по телефона - т.нар. гласово разпознаване. Идентификацията става по произнесени от човека думи и фрази.

Изрично се забранява електронното наблюдение да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години и лица, страдащи от несъвместими с него заболявания.
Законът ще влезе в сила, ако бъде одобрен от парламента. След правителственото заседание вчера не стана ясно дали е осигурено финансиране за прилагането на модерните мерки за контрол над осъдени.

Електронно наблюдение в България се прави пилотно с финансиране от Норвежкия финансов механизъм и обхваща 180 души. Към началото на месец юли през електронно наблюдение са минали или преминават общо 156 осъдени граждани. От тях 126 души са с поставени гривни за контрол, а 30 се следят чрез гласово разпознаване. Според изпълнителите на проекта тази форма показва,че осъдените се дисциплинират и изпълняват наложените им ограничения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини