„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Към всеки затвор – детска школа

Поправителни домове за непълнолетни ще може да се разкриват вече към всеки затвор. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), приети днес от Министерския съвет по предложение на министър Христо Иванов.

ТВУ-то в Бойчиновци, което е и единственият останал поправителен дом в България, няма да функционира самостоятелно, а ще бъде прикрепено най-вероятно към затвора за рецидивисти във Враца. Официално ще има и поправителен дом за девойки, който ще е към затвора в Сливен. От вчерашното решение не става ясно как „детските школи“ ще са защитени от контакт с изпечените затворници.

Дава се възможност в затворите да се откриват общежития с по-свободен режим, както и да има помещения за арестанти. Идеята е така да се облекчат полицейските управления в градовете, където има затвори, ако разбира се, те имат свободна площ.
Промени в закона уреждат и електронното наблюдение на обвиняеми и подсъдими с мярка за неотклонение „домашен арест”, осъдени, които са в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и хора с пробационни мерки, на които е ограничено придвижването или трябва задължително да имат адресна регистрация по настоящ адрес. Тяхното проследяване е възможно по два способа – с електронна гривна, която следи къде ходят, и по телефона – т.нар. гласово разпознаване. Идентификацията става по произнесени от човека думи и фрази.

Изрично се забранява електронното наблюдение да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години и лица, страдащи от несъвместими с него заболявания.
Законът ще влезе в сила, ако бъде одобрен от парламента. След правителственото заседание вчера не стана ясно дали е осигурено финансиране за прилагането на модерните мерки за контрол над осъдени.

Електронно наблюдение в България се прави пилотно с финансиране от Норвежкия финансов механизъм и обхваща 180 души. Към началото на месец юли през електронно наблюдение са минали или преминават общо 156 осъдени граждани. От тях 126 души са с поставени гривни за контрол, а 30 се следят чрез гласово разпознаване. Според изпълнителите на проекта тази форма показва,че осъдените се дисциплинират и изпълняват наложените им ограничения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.