Пробация по телефона за болните с присъда

Пробация по телефона е най-новата екстра, която ползват петима осъдени на задължителна регистрация по настоящ адрес жители на Варненска област, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура. Тази мярка се прилага само за хора, които са неподвижни или тежко болни.

Вместо всяка сутрин да бият път до местните полицейски управления за подпис, трима варненци и двама жители на Дългопол звънят по специално монтиран в домовете им телефон в центъра за електронно проследяване. Там сверяват гласа им с предварително записан и запаметен текст, изчетен от абоната. Ако звуковият отпечатък за идентификация съвпадне с гласа по жицата, обаждането се брои за подпис.

На електронен отчет, но с гривни, са други двама варненци, освободени условно предсрочно от затвора, допълват от прокуратурата. Устройствата ограничават движението на осъдения в рамките на дома му. Гривните са активни денонощно, но подават сигнал за тревога, ако човекът напусне жилището си във времето между 22 ч и 6 ч. Нарушението може да му струва връщане зад решетките за оставащото време до изтърпяване на присъдата.

Наблюденията на полицаи, ангажирани с електронната система, сочат, че правилата престъпват, и то неволно предимно жители на малки селища, които гледат добитък. Призори те хукват да нахранят животните и ако оборите им са по-далеч от къщата, се случва гривните да подадат сигнал за тревога.

Системата за електронното проследяване бе изградена със средства от норвежкия финансов механизъм и се счита за ефективен вариант за разтоварване на препълнените затвори. Гривни най-често се слагат на извършители на по-леки престъпления, погазили закона под въздействието на алкохол или през нощта. Тъй като задължително се изисква тяхното съгласие, включените в схемата са малко на фона на общия брой потенциални ползватели. По данни на прокуратурата за първото полугодие условно предсрочно освободените от затвора са 65 души, а наказаните с пробация са около 800.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини