Ислямска държава заплаши да убие отвлечен в Египет хърватин

Египетският клон на групировката "Ислямска държава " (ИД) заплаши във видео послание да убие в рамките на 48 часа хърватски гражданин, държан като заложник.

Мъжът е бил отвлечен в Кайро миналия месец, съобщава АФП. Ислямистите заплашват да го екзекутират, ако задържани в Египет мюсюлманки не бъдат освободени.

Във видеото на джихадистите се вижда хърватинът, който работил за френска компания, да стои на колене в краката на мъж с нож в ръка.

Четейки от лист хартия, заложникът казва, че ще бъде екзекутиран до 48 часа, ако египетското правителство не освободи мюсюлмански жени, държани в затвори. Според агенция ТАСС мъжът е на 30 години и се казва Томислав Салопек.

Междувременно терористичната организация публикува в интернет видеозапис със заплахи по адрес на канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщава "Ди Велт".

На записа с продължителност около пет минути и половина са двама ислямисти – единият от Германия, а другият от Австрия. Те говорят на немски език и призовават за „убийство на неверните“ и извършване на атентати в двете държави.

Освен това терористите заплашват Берлин заради присъствието на германски военни в Афганистан. С отмъщение заплашват директно и Ангела Меркел.

В края на видеозаписа ислямистите убиват двама заложници.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят