Културното министерство отдаде почит на Мария Русалиева: Живя пълноценно, творчески и съзидателно

Министерството на културата издаде некролог по повод кончината на известната българска актриса Мария Русалиева, която ни напусна днес на 87-годишна възраст.
В некролога се казва:

„Отиде си от този свят голямата българска актриса Мария Русалиева /1928 – 2015/.
Мария Русалиева до последния си дъх не загуби невероятната си енергия, любопитство и чувство за хумор, дълбокия си интерес към значимото в живота и загадките на човешката душа.

От дипломирането си през 1953 година във ВИТИЗ като ученичка на проф. Филип Филипов до 1990 година Мария Русалиева неизменно е част от артистичната трупа на Театър „Българска армия”. Малка част от забележителната й творческа биография са ролите й в „Железният светилник”, „Вишнева градина”, „Дачници”, „Сватбата на Фигаро” и много други спектакли. Освен с театралните си роли и безпределната си вярност към театъра, тя става любимка на няколко поколения зрители и с участието си във филми легенди като „Любимец 13”, „Рицар без броня”, „Семейство Калинкови”, с десетките си актьорски превъплъщения в радиото и телевизията.

Дъщеря на писателя Владимир Русалиев, тя носеше огромния чар на една наследена, но и упорито надграждана емоционална интелигентност, спонтанност, откритост и добронамерена социална чувствителност. Още магнетизъм към присъствието й прибавяше нескриваният й интерес към „обикновените чудеса”, които превръщат живота ни в тайнство.

Мария Русалиева беше цялостна личност и по нейни откровения - щастлив човек. Тя живя пълноценно, творчески, съзидателно, успя да сътвори своя завидна човешка и творческа съдба. Което ще я впише в най-светлите страници на българската духовност.
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА Й! ”

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура