Гръм и трясък посреднощ на павирания "Васил Априлов" в Пловдив

На денонощен терор от непрестанния автомобилен трафик са подложени живеещите край павираната част на бул. „Васил Априлов”. Най-страшно обаче става през нощта, когато тишината се раздира периодично от тропота на преминаващите тирове. За това се оплакаха пред „Марица” група живеещи на централния булевард.

„Не можем да мигнем нощем. Особено нетърпимо е положението между 2 и 4 часа след полунощ. Тогава огромни тирове започват да преминават един по един с гръм и трясък, а сградите край булеварда се тресат от тежестта им”, обясниха изтормозените пловдивчани.

„Вечер постоянно се будя, като мине голям камион, чашите във витрината в хола започват да дрънчат. Внуците ми се будят с плач от грохота. Пускали сме жалби до общината, но никой не взима мерки”, разказа пред репортера ни Мария Иванова, която живее в блока срещу Второ районно. От постоянните вибрации вследствие на трафика сградата се е пропукала по средата. Цепнатината, широка два пръста, стига от земята до най-горния етаж.

Душко Иванов, известен като Краля на клошарите в Пловдив, дори е забелязал цикличност на движението на тировете, докато ги е наблюдавал от бивака си на пресечката на булеварда с ул. „Ген. Данаил Николаев”.

"Нощем камионите идват откъм Централна гара и пътуват към Голямоконарско шосе и магистралата. Същите тирове минават по обяд в обратна посока. Някои са натоварени със стока, други с горива. Кой ги знае къде вървят", обясни Иванов.

Хората, живеещи в района, отдавна настояват трафикът на тежкотоварни коли поне през нощта да бъде преместен от центъра на града. Според тях тировете минават по „В. Априлов”, за да пресекат града в посока север-юг, тъй като ако карат по бул. „Копривщица” - запад, могат да заседнат под Железния мост на път за магистралата.

Има възможност обаче спокойно да бъдат пуснати по източното платно на „Копривщица”, откъдето по бул. „Марица-юг” да се качват на моста до УХТ. Според потърпевшите участъкът на бул. „В. Априлов” от ресторант „Стадиона” до пресечката с „Пещерско шосе” навремето бил построен върху запълнено с пясък тресавище, което водело и до днес до необичайно силни вибрации.

Хората се надяват, че с предстоящата реконструкция на булеварда този проблем също ще бъде премахнат.

В края на юли стана ясно, че сдружение на няколко фирми ще прави ремонта на бул. "Васил Априлов", ако резултатите от търга не се обжалват.

Очаква се най-късно през 2016-а да започне реконструкцията на участъка от колелото на гарата до ул. "Войнишка слава" на стойност 7 млн. лева.

Проектът е подготвен за целия павиран път до кръстовището с бул. "Шести септември", за който участък са необходими приблизително още толкова средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони