Чиновници карат 100% инвалид в количка да изкачи 10 стъпала

Чиновници от район "Централен" в Пловдив поискаха невъзможното - 100% инвалид да изкачи десетте стъпала на сградата и да им се яви лично на гишето. "Преди дни погребахме втория съпруг на майка и трябваше да извадим удостоверение за наследници от ГРАО", разказва за абсурдната ситуация Магдалена Дамянова. Буквата на закона сочи, че вдовицата трябва да се яви лично в администрацията, пише "Марица". Дъщеря й не можела да я замести, тъй като няма кръвна връзка с покойния.

"Майка ми обаче е лежащо болна, става с адски мъки само до тоалетния стол, който е на един метър от леглото. Няма как да я докарам в службата, а дори и да я транспортирам, не е възможно да изкачи стълбите на сградата срещу Природонаучния музей", разсъждава Магдалена Дамянова. Чиновничката обаче била непреклонна - такъв е законът и това е положението. "Нямам чувството, че бързаше да ме отпрати, въпреки че хора на опашка нямаше", предполага опечалената пловдивчанка. В суматохата не успяла да види баджа с името на служителката. Въпреки това се опитала да опонира, че законите са за всички и те са длъжни да осигурят достъп за инвалиди, но отсреща чула само незаинтересуваното: "А, има си кметове за тая работа. Идете се оплачете там".

Все пак чиновничката предложила план Б - да се извади нотариално заверено пълномощно от името на майка и тогава щяла да издаде заветното удостоверение. "Отново попаднах в патовата ситуация да разкарвам майка ми из града", коментира Магдалена. С часове обикаляла из нотариалните кантори, за да попита няма ли услуга ходене по домовете при такива извънредни ситуации. И тук ударила на камък. От седем нотариуси само един се съгласил да помогне. За изнесената услуга ще плати таксата плюс разходите за такси.

"Това е първият ми сблъсък с чиновническо безхаберие. Досега и с кмета, и със зам.-кмета на район "Централен" сме работили много добре. И двамата са се отзовавали на всеки наш сигнал", държи да е обективна Магдалена Дамянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони