Египет открива разширението на Суецкия канал

Египет отваря разширението на Суецкия канал.

Според някои анализатори обаче мега-проектът може би няма да успее да удовлетвори високите очаквания – той е основна част от програмата на президента Абдел Фатах ас Сиси за съживяване на икономиката на страната, пише "Ройтерс".

Разширяването бе обявено преди една година. Оценката му е 8.2 млрд. долара и включва 35-километров паралелен път, успореден на 145-годишният му предшественик, свързващ Азия и Европа.

Новият канал също така разширява с 37 км и увеличава дълбочината на стария. Така ще се скъси времето за транзит за корабите, пътуващи на юг, със седем часа и позволява на по-големите кораби да използват по-лесно маршрута.

Притесненията идват от мрачните прогнози за световната търговия, заради които възвращаемостта на инвестицията би могла да се проточи във времето.

Друг риск е и планираното разширение на Панамския канал, което е насрочено за 2016 г – то може да вземе част от трафика от азиатско-северноамериканския маршрут, за който се конкурират двата канала.

Въпреки това властите обявиха деня за национален празник, градският транспорт ще бъде безплатен, специална проповед ще бъде проведена в джамиите в петък – инициативите целят да изпратят съобщението, че "египтяните, във и извън страната, трябва да подкрепят гигантския проект".

Правителството се надява да удвои търговския си приход, както и да създаде 1 милион нови работни места в целия процес по развитието на зоната на Суецкия канал.

Церемонията по откриването започва в 12ч. българско време. Гледайте я на живо ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят