Откриват утре събора в Копривщица, очакват се 12 000 изпълнители от цяла България

Повече от 12 000 изпълнители от цялата страна ще участват в 11-ия национален събор на българското народно творчество В Копривщица. Той е предложен за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство, съобщиха от пресцентъра на министерството на културата. На тържественото му откриване на 7 август ще присъства и заместник-министърът на културата Боил Банов.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 година. Сред инициаторите за провеждането му могат да се посочат Райна Кацарова–Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков, Петко Теофилов. Идеята, която е заложена, е свързана с показване многообразието на българското фолклорно наследство в неговия автентичен вид. През годините съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство. На настоящия - единадесети по ред събор, ще се отбележат и 50 години от първото му издание. Той е и българската кандидатура за вписване в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО в сферата на нематериалното културно наследство. XI Национален събор на българското народно творчество ще премине под почетния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО - г-жа Ирина Бокова.

По традиция, основни организатори на събитието са министерството на културата, областната управа на Софийска област и община Копривщица. Съорганизатори са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, ИЕФЕМ към БАН, други министерства, ведомства и организации.

На 7, 8 и 9 август 2015 г., отново в местността „Войводенец”, на седем сцени, от 9 до 18 часа, ще бъде показано жанровото разнообразие и изключителното богатство на нематериалното ни културно наследство. Всеки регион на страната ще се представи с програма, включваща отличените изпълнители на състоялите се до края на м. юни т.г. регионални събори. На Събора ще се изявят повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Ще присъстват 790 колектива и 360 индивидуални участници. Общото времетраене на основната програма е 101 часа. Програмата на всяка една област е отбелязана в съответния протокол от регионалния събор. Точната подредба ще се направи непосредствено преди събора и ще се предостави от регионалните координатори. Същата своевременно се публикува, като можете да я проследите посредством интерактивната карта, разположена в сайта.
В самия град Копривщица - на две сцени извън основната програма, ще се представят самодейци от страната и състави от чужбина. На 7 август на пл. „20 април” ще гостува сурвакарската група от с. Долна Секирна, Община Брезник, която ще представи Сурвакарски игри от Пернишко – българската кандидатура за вписване в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството за 2015 г.

Повече от 12 000 участници – певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще изпълняват български фолклор. За гостите на събора и на Копривщица ще представлява интерес и представянето на традиционни български занаяти от цялата страна. На улицата на занаятите ще бъдат показани и прочутите Чипровски килими, вписани през 2014 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

На тържественото откриване на събора, което ще се състои на втора сцена от 11 часа на 7 август 2015 г., участие ще вземат Бистришките баби, признати като част от световното нематериално културно наследство още през 2005 г., както и групи, получили статут на „живи човешки съкровища”, включени в Националната листа на нематериалното културно наследство.

На заключителния концерт на 9 август ще се изявят най-добре представилите се изпълнители от регионите на страната. Българска национална телевизия и Българско национално радио ще осъществяват директни излъчвания от събора.

И още една любопитна подробност: година преди провеждането на XI Национален събор на българското народно творчество, в резултат на общите усилия на различни институции, се пристъпи към подготовката на документацията, свързана с предлагането на събора за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство. Разработената кандидатура, под името „Съборът за народно творчество в Копривщица: система от практики по представяне и предаване на наследството”, е внесена в Секретариата на ЮНЕСКО със специално предложение от името на министъра на културата за разглеждане през 2016 г. По самото досие са работили експерти от Министерството на културата и научни сътрудници от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките. Използвани са и различни документални архиви от 1965 г. насам от фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио. Кандидатурата е подкрепена и от участници в събора от цялата страна, от мрежата на народните читалища, както и от домакините в лицето на Община Копривщица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура