Възродиха църква в село с 5-ма християни

Шуменското село Черноглавци, където живеят едва 5-6 християни, се сдоби с храм. Дарители и община Венец помогнаха да бъде възстановена 80-годишната църква "Света Параскева". В нея не е извършвано богослужение от 70-те години на миналия век, сочат църковни протоколи. Християнският храм е единствен за 13 села в общината и в него ще служи отец Андрей от град Нови пазар.

В понеделник лично премиерът Бойко Борисов запали свещ в обновения храм, а митрополит Йоан му връчи благодарствена грамота за принос. Църквата се напълни с християни и мюсюлмани. Според отец Андрей, в съседните села на Черноглавци също има много хора, които копнеят за църква и ако от общината се отпусне транспорт, следващата литургия ще е в пълен храм. Възродената църква си има вече и клисар - Пламен от Черноглавци приел се грижи за храма като местен човек.

Молитвеният дом се възражда в последните години по инициатива на общинското ръководство и кметицата Нехрибан Ахмедова, както и на шефа на местния парламент Бейзат Яхя. Строителна фирма с управител Владимир Житенски също помогнала много, както за ремонта, така и за изрисуването на нови икони за иконостаса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони