Сменили 120 км тротоари в София, не било свързано с изборите

Над 120 км тротоарна мрежа е сменена в София за последните 3 години, като това са почти 600 000 кв. м, каза Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община, при проверка на новите тротоари на ъгъла на 9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, предаде „Фокус”.

По думите на Христов, приоритетно се изпълняват тротоари по всички основни проекти и булеварди, които са част от капиталовата програма на Столична община. „В последните години задължително при рехабилитация включваме изграждането на нови тротоари и освен това с отделни възлагания от страна на районните администрации на Дирекция „Транспортна инфраструктура“ се изпълняват ремонти или изграждане на нови тротоари целенасочено“, посочи той.

„В последните месеци след срещи, които направихме и със Съюза на слепите в България и с други организации, които представляват хора с увредено зрение, започваме поетапно при изпълнението на реконструкции, особено по натоварени пешеходни зони и тротоари да поставяме и водещи тактилни ивици, което в голяма степен да облекчава и да дава възможност на хората с увредено зрение да се предвижват по-спокойно и безопасно по улиците на София“, обясни още той.

"Ремонтите в София не се извършват заради изборите", допълни Христов. Според него ако се е действало предизборно, е щяло да се работи само тази година.

В момента подмяна на тротоарните настилки върви в района на 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и всички преки на ул. "Фритьоф Нансен" и бул."Патриарх Евтимий". По същия начин се изпълняват ремонтите и в районите "Лозенец", "Надежда" и "Красна поляна" - целенасочено, в цели карета", уточни Любомир Христов.

По думите му по същия начин се работи във всички райони в София. Написаната преди две години програма обхваща първоначално най-натоварените в пешеходно отношение зони и в последствие там, където е по-слаба натовареността, включително и в кварталите.

Според него паркирането по тротоарите е сериозен проблем, "свързан най-вече с отношението на водачите към проблема". "Със сигурност в София има над 600 000 автомобила и нито "Пътна полиция", нито общината е в състояние да постави 600 000 пазачи или в 3 400-км улична мрежа на града да бъдат поставени колчета навсякъде", обясни Христов, цитиран от "Фокус".

Според Христов в централната част и зоните за платено паркиране проблемът бил решен. "На много места се надявам, че е въпрос на разбиране, но е факт, че все по-малко шофьори се качват по тротоарите", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини